Witold Kepinski - 26 september 2018

Linux Foundation brengt netwerk automatisering en cloud native communities samen

De Linux Foundation , de non-profitorganisatie die massale innovatie via open source mogelijk maakt, heeft verdere samenwerking aangekondigd tussen telecom- en cloud-industrieleiders mogelijk gemaakt door de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) en LF Networking (LFN), wat migraties van Virtual Network Function (VNF's) naar Cloud-native Network Functions (CNF's) voedt. Dit is gemeld tijdens de Open Networking Summit Europe in Amsterdam RAI.

Naarmate netwerken, van bijvoorbeeld grote telco's en service providers, evolueren om services en toepassingen van de volgende generatie te ondersteunen, moeten ze kenmerken overnemen die inherent zijn aan cloud native-architectuur, zoals schaalbaarheid, automatisering en veerkracht. Vergeleken met traditionele VNF's (netwerkfuncties ingekapseld in een virtuele machine (VM) die bijvoorbeeld in een gevirtualiseerde omgeving op OpenStack of VMware werkt), zijn CNF's (netwerkfuncties die op Kubernetes op openbare, privé- of hybride cloudomgevingen draaien ) lichter en sneller om te instantiëren. Processen op basis van containers zijn ook eenvoudiger te schalen, te ketenen, te helen, te verplaatsen en een back-up te maken .

Twee van de snelst groeiende Linux Foundation-projecten - ONAP (onderdeel van LF Networking) en Kubernetes (onderdeel van CNCF) - komen samen in de telecomarchitectuur van de volgende generatie terwijl operators hun VNF's laten evolueren naar CNF's die op Kubernetes draaien.

"We hebben gezien dat serviceproviders open source-netwerken in grote aantallen omarmen. Voordelen van virtualisatie en VNF's, gekoppeld aan automatiseringsplatforms zoals ONAP, zijn nu de facto implementatiemodellen, "zei Arpit Joshipura, General Manager, networking, The Linux Foundation. "Nu edge, IoT, 5G en AI deze zeer geautomatiseerde cloudplatforms gaan gebruiken, zijn we verheugd om het beste van beide werelden samen te zien komen - de schaal en draagbaarheid van cloud in combinatie met de flexibiliteit, betrouwbaarheid en automatisering van telecom."

"Ik ben zeer verheugd om samen te werken met onze zuster Linux Foundation-organisatie, LF Networking, om de mogelijkheden van CNF's te demonstreren," zei Dan Kohn, uitvoerend directeur van Cloud Native Computing Foundation. "Deze implementaties zullen de netwerkruimte meer elastisch maken door kritieke stukken van de cloud-native stack - zoals container orchestration, service mesh architecturen en microservices - en zorgen voor een nieuw niveau van zelfbeheer en schaalbaarheid."

Vroege voorbeelden van zowel VNF- als CNF-mogelijkheden worden gezien binnen ONAP en via werkprojecten van de CNCF- en ONAP-gemeenschappen. De inaugurele uitgave van ONAP, Amsterdam, vertegenwoordigt de tweede fase (2.0) van de evolutie van de netwerkarchitectuur: het draait in een VM, in een OpenStack-, VMware-, Azure- of Rackspace-omgeving. De komende release van ONAP, Casablanca, brengt de volgende fase van de evolutie van netwerkarchitectuur (3.0): het draait op Kubernetes en werkt op elke publieke, private of hybride cloud. ONAP ondersteunt momenteel VNF's op beide VM's (actief op OpenStack of VMware) of containers (draaien op Kubernetes via KubeVirt of Virtlet).

Lees meer op de website van de Linux Foundation.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!