Oracle-oprichter Larry Ellison lanceert nieuwe catamaran zeilwedstrijd SailGP
05-10-2018 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Oracle-oprichter Larry Ellison lanceert nieuwe catamaran zeilwedstrijd SailGP

Oracle-oprichter Larry Ellison lanceert een nieuwe catamaran zeilwedstrijd SailGP samen met Sir Russell Coutts. SailGP is volgens de heren begonnen met het herdefiniëren van zeilen met de lancering van zijn nieuwe wereldwijde race-competitie: vijf Grand Prix-evenementen met zes nationale teams op identieke F50s geavanceerde catamarans. SailGP zal intens concurrerende, high-speed inshore racing wedstrijden voor fana doen bij Sydney; San Francisco; New York; Cowes, VK; en Marseille, Frankrijk. De bemanningen stijden om een kampioenschapstrofee en een prijs van 1 miljoen dollar.

De kick-off vindt plaats in februari 2019. SailGP's inaugurale seizoen zal bestaan uit teams uit zes landen - Australië, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan en de Verenigde Staten. Elke bemanning van vijf personen racet op identieke 50-voets foiling catamarans. De nieuwe bootklasse F50 is een herontworpen, supercharged incarnatie van de uitzonderlijke AC50 die vorig jaar werd gebruikt voor de 35e America's Cup. Twaalf maanden in ontwikkeling doo technici en ingenieurs van Core Builders Composites in Nieuw-Zeeland, wordt verwacht dat de F50's de 50-knopen (60 mph / 100 km / u) barrière doorbreken.

Racen

"SailGP is de evolutie van het zeilen. Met even ongelooflijke technologie in onze vloot met één ontwerp, verwachten we een spannende en concurrerende race tussen nationale teams te zien. En met een modern, consistent formaat biedt SailGP nieuwe mogelijkheden voor getalenteerde zeilers die willen racen voor hun land", aldus Larry Ellison, oprichter van SailGP.

Performance

"SailGP distilleert alle van de meest succesvolle, opwindende en relevante elementen van high-performance, professionele racen, terwijl het de extra voorsprong toevoegt die wordt geleverd met de nationale versus nationale concurrentie. We willen pioniers zijn op het gebied van nieuwe technologieën, bootontwerp, commerciële partnerschappen en betrokkenheid van het wereldwijde publiek. Maar met elke bemanning op dezelfde baanbrekende F50-catamaran is dit geen tech-wapenwedloop, maar eerder de ultieme test om het beste zeilteam te vestigen in geavanceerde verijdelende catamarans", aldus Russell Coutts, CEO van SailGP

Elke grand prix bestaat uit twee competitiedagen met vijf vlootraces, met als hoogtepunt een finale matchrace tussen de twee leiders. Na de inauguratie van SailGP in Sydney in februari (15-16), gaat de competitie verder naar San Francisco in mei (4-5), New York in juni (21-22) en Cowes in augustus (10-11), vóór de Marseille finale in september (20-22), met een winnaar-takes-all, 1 miljoen dollar kampioenschapswedstrijd tussen de beste twee teams van het seizoen om drie dagen racen af te sluiten.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht