HPE ziet Dell EMC dichterbij komen in EMEA server markt

HPE ziet Dell EMC dichterbij komen in EMEA server markt

HPE ziet Dell EMC dichterbij komen in EMEA server markt

HPE ziet Dell EMC dichterbij komen in EMEA server markt

HPE ziet Dell EMC dichterbij komen in EMEA server markt

07-10-2018 | door: Witold Kepinski

HPE ziet Dell EMC dichterbij komen in EMEA server markt

Marktleider HPE zag Dell EMC in het tweede kwartaal 2018 dichterbij komen in EMEA server markt. Dit meldt onderzoeksbureau IDC in zijn EMEA Server Tracker. IDC meldt dat het Dell EMC marktaandeel in de EMEA markt met iets meer dan drie procent steeg tot 22,4 procent, terwijl HPE met meer dan drie procent tot 28,4 procent daalde. Naast HPE en Dell EMC zijn de ODM leveranciers, IBM en Lenovo de andere groter server partijen.

De IDC EMEA Server Tracker laat zien dat in het tweede kwartaal van 2018 de EMEA-servermarkt een jaar-op-jaar leveranciersomzet stijging toont van 29,0 procent tot 4,1 miljard dollar, met een daling van 3,7% naar 515.000 eenheden. Vanuit het oogpunt van de euro stegen de opbrengsten van 2Q18 EMEA-servers met 18,7 procent jaar-op-jaar tot 3,4 miljard euro.

Multinode

Na een herziening van het kwartaal op een productniveau groeide de standaard geoptimaliseerde rack met 29 procent jaar-op-jaar onder leiding van sterke prestaties in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Standaard multinode-zendingen groeiden met 251,4% op jaarbasis, grotendeels aangedreven door het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland. Aangepaste multinode-inkomsten bleven sterk, met een groei van 87,3 procent. Hogere gemiddelde verkoopprijzen voor standaard- en aangepaste servers hebben het kwartaal verbeterd. Grote systemen presteerden ook goed, met verzendingen die met 48,6 procent toenamen vanwege grote opfrissingen in Denemarken, Italië, Frankrijk en Duitsland.

"Het tweede kwartaal van 2018 zag de eerste zendingen van EPYC-processoren in West-Europa. De verwachting is dat deze processors nauwer zullen aansluiten bij de wet van Moore, een factor die de acceptatie in de toekomst alleen maar sneller zal bevorderen", zegt Eckhardt Fischer, senior onderzoeksanalist, IDC West-Europa.

ODM

"De groei van ODM werd gedreven door de bouw van datacenter van verschillende openbare hyperscale cloudproviders - AWS, Microsoft, Google - in West-Europa." Deze groei is de afgelopen kwartalen wat vertraagd, "zei Kamil Gregor, senior onderzoeksanalist, IDC West-Europa. "Frankrijk is de belangrijkste uitzondering, met zowel AWS als Microsoft die nieuwe datacenters openen rond Parijs en Marseille .De hyperscalers richten zich nu op het diversifiëren van de portfolio van EMEA-landen met datacenteraanwezigheid, wat zich zal vertalen in aanzienlijke ODM-groei in nieuwe geografische gebieden zoals Oostenrijk."

Regionale hoogtepunten

Door de segmentering van de marktprestaties op West-Europees niveau ondervonden veel grote landen een algemene daling van de zendingen, die gepaard ging met aanzienlijke verhogingen van de gemiddelde verkoopprijzen. Als de grootste markt van West-Europa gedurende het kwartaal, kende Duitsland een daling van 14,0% in zendingen met een omzetstijging van 23,2 procent. Het VK kende een daling van 8,7 procent van de zendingen en een omzetstijging van 29,9 procent, waardoor de totale West-Europese inkomsten in het tweede kwartaal werden gestuwd. De groei in het Verenigd Koninkrijk werd aangedreven door omzetstijgingen voor alle top 3-leveranciers, met name in geoptimaliseerde standaard racks en bladprestaties. Ierland zag een aanzienlijke inkomstenstijging door een grote deal met hyperscale transacties, die de standaard Multi Node-inkomsten naar 28,5 miljoen dollar bracht. Spanje was het enige West-Europese land dat het afgelopen jaar een omzetdaling zag.

"De serveromzet in Midden- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika steeg met 23,3 procent jaar-op-jaar naar 790,1 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2018," zei Jiri Helebrand, onderzoeksmanager, IDC CEMA. "De sterke verkoop van servers was voornamelijk het gevolg van het ondergaan van vernieuwingscycli en ODM-serververzendingen.De subregio Midden- en Oost-Europa groeide jaar-op-jaar met 33,7% en behaalde een omzet van 413,7 miljoen dollar. Roemenië, Polen en Tsjechië noteerden de sterkste groei, ondersteund door een solide economische situatie in de regio en interesse in beleggen om de datacenterinfrastructuur bij te werken Het subregio Midden-Oosten en Afrika groeide 13,6 procent jaar-op-jaar naar 376,5 miljoen dollar in 2Q18, enigszins trager in vergelijking met WE en CEE, deels als gevolg van seizoensgebondenheid en uitdagingen als gevolg van verzwakking lokale valuta. Qatar was de beste presteerder, profiteren van een grote openbare deal. Zuid-Afrika en Egypte boekten ook een solide groei, aangedreven door investeringen in nieuwe IT-infrastructuur ter ondersteuning van toepassingen van de volgende generatie. "

Taxonomie verandert

Modulaire servercategorie: Serverfactorfactoren zijn gewijzigd om de nieuwe "modulaire" categorie te omvatten die hedendaagse bladeservers en voor dichtheid geoptimaliseerde servers omvat (die worden hernoemd tot multinodingservers). Omdat het onderscheid tussen deze twee typen servers nog steeds vervaagt, gaat IDC verder met de categorie "modulaire server", omdat dit beter de richting aangeeft waarin leveranciers en de hele markt opschuiven als het gaat om serverontwerp.

Multinode (dichtheid-geoptimaliseerde) servers: modulaire platforms die niet voldoen aan de definitie van een blade van IDC worden geclassificeerd als multinode. Dit werd voorheen densiteit geoptimaliseerd in IDC's serveronderzoek en servergerelateerde trackerproducten.

Terug naar nieuws overzicht