Fujitsu versnelt digitale transformatie met nieuwe cloud-strategie

Fujitsu versnelt digitale transformatie met nieuwe cloud-strategie

08-10-2018 | door: Witold Kepinski

Fujitsu versnelt digitale transformatie met nieuwe cloud-strategie

Fujitsu is al jaren één van de drijvende krachten achter de digitale transformatie die momenteel plaatsvindt binnen een toenemend aantal bedrijven en organisaties. Niet zonder reden: het Japanse bedrijf kan bogen op een jarenlange ervaring, kennis en expertise op tal van gebieden, in de meest uiteenlopende sectoren. Die footprint betaalt zich nu uit, merkt ook de Nederlandse vertegenwoordiging.

 “De wereld is in beweging dus Fujitsu is in beweging. Wat Fujitsu altijd heeft gedaan en wat we nu nog meer uitdragen, is co-creation. Dat concept past perfect in deze tijd. Kijk bijvoorbeeld naar het Internet of Things (IOT) met al zijn deelgebieden. Daarin heb je kennis van zowel techniek als van de business nodig”, zegt Arie Kraan, IT Architect bij Fujitsu Nederland.

“We produceerden al componenten die nu worden ingezet voor IOT. Jaren geleden zagen we de vraag naar slimme oplossingen vanuit de retail opkomen. Inmiddels zijn we ook in de landbouw en veeteelt zeer actief. We begonnen met stand alone oplossingen, maar we verschuiven steeds meer naar end-to-end oplossingen. Binnen Fujitsu zijn we al relatief lang met IoT, in al zijn facetten, bezig. Fujitsu heeft dan ook een sterke positie binnen bepaalde verticals waardoor we goed in staat zijn om klanten te helpen bij hun digitale transformatie.”

Bovendien investeert Fujitsu nog altijd flink in de digitale transformatie om on top te kunnen blijven. Het bedrijf benadert IOT vanuit verschillende hoeken: services, intelligence, networking en devices. Deze deelgebieden worden onderzocht in wereldwijd gevestigde innovatielabs. Vanzelfsprekend speelt de cloud daarbij een centrale rol.

Vol gas met nieuwe cloud-strategie

Eind juni kondigde Fujitsu zijn nieuwe cloud-strategie aan waarmee het bedrijf zich agile wil profileren binnen een sterk veranderende omgeving waarin klanten zich massaal wenden tot oplossingen van hyperscalers zoals Microsoft (Azure) en VMware. Door de samenwerking met deze bedrijven wordt Fujitsu nu in staat gesteld om meer en verbeterde functionaliteit te bieden binnen hybride IT-systemen.

“Je hebt als bedrijf momenteel twee keuzes. Of je gaat net zo groot worden als de hyperscalers tegen hoge kosten voor je eigen platform of je haakt bij ze aan. We hebben een eigen platform, K5, dat veel in Japan wordt gebruikt, maar minder in Europa. Hier landen klanten op andere platformen. Fujitsu koos ervoor aan te haken bij die platformen zodat we met onze klanten mee kunnen gaan. Bovendien merken we dat we nu sterk kunnen innoveren op ons portfolio.”, zegt Kraan.  

Naast de versterking en uitbreiding van de multi-cloud samenwerking met Microsoft en VMware sloot Fujitsu enkele weken daarna soortgelijke partnerships met SAP en Oracle. Met de uitbreiding van deze samenwerking wil Fujitsu zijn aanbod omtrent digitale transformatie vereenvoudigen en effectiever maken. Daarnaast versterkt Fujitsu zijn multi-cloudintegratie en operationele diensten om zich te kunnen richten op het groeiend tekort aan cloud skills en om zijn positie als system integrator te versterken.   

Double digit groei voor Nederland

Ook Fujitsu Nederland profiteert van die ontwikkelingen, beaamt Jeroen Mulder, Hybrid IT Executive Enterprise Architect bij Fujitsu Global. “Nederland scoort momenteel als beste binnen de hele organisatie met double digit-groei. Dat valt toch op. Ook voor dit jaar is de verwachting dat we de doelstellingen weer gaan halen.”

Waarom Nederland? “In Nederland wordt gezocht naar oplossingen die passen en die zijn soms anders dan die worden aangeboden vanuit Japan. Gelukkig hebben we een enorm groot portfolio en denken we niet rigide vanuit ons portfolio. Dat zien we nog vaak gebeuren in de markt. Sales-trajecten zijn bij ons ook relatief lang omdat we traditioneel gaan voor de lange termijnrelatie. Daar zit bij ons de winst.”, legt Mulder uit.

Sky is the limit

“We zien dat heel veel klanten naar de cloud willen. Dan ontstaat het gesprek over waar ze naartoe willen. We zien veel nog de hybride situatie. Je moet daar dan ook een oplossing voor bieden om controle over een hybride situatie te houden. Dat gaat onder andere om controle op kosten en om controle op security. Wij bieden een oplossing om dit te managen en te organiseren. We verbinden als het ware alle werelden aan elkaar en maken het overzichtelijk voor de bestuurskamer”, zegt Mulder.  

Een goed voorbeeld hiervan is de recente uitbreiding van de samenwerking met de gemeente Almere. Daar draagt Fujitsu de komende jaren zorg voor de transitie van 1800 man personeel naar een private hybride cloudomgeving.De gemeente Almere gaat daarbij over naar volledig virtuele werkplekken die zijn te benaderen vanaf iedere locatie.

Mulder vervolgt “Je moet echt kijken naar de functionaliteit binnen een omgeving. Je kijkt in eerste instantie naar de business. Op basis van functionaliteit bepaal je de landingsplaats. Dan kun je kiezen waar je de applicatie laat landen. Technologisch gezien is the sky the limit”.

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie