Redactie - 09 oktober 2018

IBM lanceert Food Trust Blockchian toepassing voor wereldwijde voedselketen

IBM lanceert Food Trust Blockchian toepassing voor wereldwijde voedselketen image

IBM lanceert Food Trust voor wereldwijde voedselketen. Deze nieuwe blockchain-oplossing zorgt voor meer traceerbaarheid, transparantie en efficiëntie in de wereldwijde voedselketen, aldus IBM.

Op dit moment zijn er volgens IBM al meer dan drie miljoen voedingsproducten verkocht die volledig traceerbaar zijn via de tool. Een aantal dat alleen maar toeneemt. Door de wereldwijde beschikbaarheid kunnen vanaf nu retailers wereldwijd in enkele seconden de oorsprong van hun producten nagaan. Voorheen kostte hen dit al gauw een aantal dagen.

Food Trust is volgens IBM in eerste instantie ontwikkeld om bezorgdheden rond voedselveiligheid weg te nemen en terugroepacties in dit kader te vereenvoudigen. Sindsdien heeft de tool zich verder ontwikkeld tot een instrument om de voedselketen te optimaliseren met aandacht voor schapleven, de versheid van producten en de afname van voedselverspilling. Het doel: meer efficiëntie, samenwerkingen en transparantie binnen de keten.

Vanaf nu hebben consumenten over de hele wereld toegang tot de blockchain, aldus IBM in een persbericht. "De interesse in het ecosysteem is groot. Zo wordt het pilot-programma dat IBM met Walmart had lopen verder uitgebreid: de Amerikaanse keten heeft de eis gesteld dat een groot deel van zijn groente leveranciers tegen uiterlijk september volgend jaar deel wordt van het IBM Food Trust-netwerk om de zogeheten ‘veld-tot-vork’-tracering te garanderen. Naast retailers zijn er een heleboel andere partners die willen instappen in het IBM Food Trust om hun specifieke kennis te pluggen via verschillende toepassingen (op dit moment zijn er al de concrete apps Trace, Certifications en Data). Op die manier wil IBM nog meer oplossingen bieden om nog meer business waarde te leveren in het hele ecosysteem."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!