Witold Kepinski - 09 oktober 2018

Aandelen Chinese tech giganten dalen na server chip hack verhaal

De aandelenkoersen van Chinese tech titanen zijn gezakt nadat er, volgens Bloomberg Business, in servers van SuperMicro een Chinese spionagechip zouden zijn ontdekt bij AWS en Apple. Het aandeel van Super Micro daalde, tevens ook van Lenovo en ZTE.

In datacenterapparatuur die gebruikt wordt door Amazon Web Services (AWS) en Apple is een kleine microchip ontdekt die mogelijk is gebruikt voor spionagedoeleinden. De chip zou door de Chinese overheid in het productieproces van de apparatuur zijn toegevoegd aan de apparatuur en gebruikt zijn om onder andere intellectueel eigendom en bedrijfsgeheimen te stelen van Amerikaanse bedrijven zo meldt Bloomberg Businessweek

Moederbord en Microchip

De chip werd ontdekt nadat AWS een derde partij onderzoek liet doen naar de beveiliging van Elemental, een startup die het overwoog over te nemen om te helpen bij het uitbreiden van zijn streaming video service Amazon Prime Video. Bij deze analyse is op het moederbord van servers van Elemental een microchip ontdekt die geen onderdeel uitmaakt van het ontwerp van de server.

Lenovo onderstreept dat SuperMicro "geen leverancier van Lenovo is in welke hoedanigheid dan ook". Het voegde hieraan toe: "Bovendien zetten we als een wereldwijd bedrijf uitgebreide stappen om de voortdurende integriteit van onze supply chain te beschermen."

Server

Apple kenners melden tevens een 'kwaadaardige' chip te hebben ontdekt die zich in hetzelfde jaar op Super Micro-moederborden bevond, wat zou hebben geleid tot de verbreking van de band met Super Micro door Apple, waardoor een bestelling voor meer dan 30.000 servers werd geannuleerd.

Amazon Web Services (AWS) en Apple spreken tegen dat er, volgens Bloomberg BusinessWeek, een kleine microchip in datacenter hardware van Supermicro is ontdekt die mogelijk is gebruikt voor spionagedoeleinden.

Wie spreekt de waarheid? Lees de opinie hier over in The Register.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!