Wouter Hoeffnagel - 10 oktober 2018

'Digitalisering gaat inkoopfunctie steeds verder uithollen'

'Digitalisering gaat inkoopfunctie steeds verder uithollen' image

Inkoopprofessionals staan aan de vooravond van ingrijpende veranderingen in hun vakgebied en de uitoefening van hun werk. De voortgaande digitalisering gaat er de komende jaren voor zorgen dat de inkoopfunctie steeds verder wordt uitgehold.

"Het valt zelfs niet uit te sluiten dat de huidige procurementfunctie in 2035 niet meer bestaat”, zegt John Tros, partner bij KPMG en deskundige op het gebied van procurement. Tros: "Dat besef moet echter bij veel bedrijven en inkoopfuncties nog doordringen. Op dit moment zien wij in de praktijk al dat robots onderhandelingen voeren met leveranciers, dat er steeds meer P2P-oplossingen zijn die handmatig werk overbodig maken en dat gebruik wordt gemaakt van cloudoplossingen die met realtime data de kostprijs van een product kunnen simuleren. In de whitepaper ‘Future proof procurement' schetst KPMG vier scenario's voor de toekomst van de inkoopafdeling. Eén van de scenario's is het ‘rest in peace' (RIP) scenario, waarbij wij ervan uitgaan dat de inkoop niet langer bestaat en robots alle taken hebben overgenomen. Hoewel een dergelijk scenario niet denkbeeldig is, zien wij in de praktijk dat de helft van de inkopers ervan uitgaat dat het proces van digitalisering hen niet gaat raken.”

Diverse scenario's

Naast het RIP Scenario onderscheidt KPMG nog drie andere mogelijke scenario's. Eén ervan is het Primacy of procurement. Tros: "Ook in dit scenario is digitalisering ver gevorderd, maar zijn mensen nog niet vervangen door machines. Sterker nog, de voorkeur wordt gegeven aan samenwerking tussen mens en machine. Digitalisering leidt in dit scenario tot meer diversiteit in functies, taken en verantwoordelijkheden. De procurement afdeling is het centrum van de informatie en macht geworden binnen organisaties. De toegevoegde waarde van procurement ligt in ‘data management'.

In het scenario World of project economy bestaat de procurement afdeling niet meer en is deze vervangen door fluïde organisatiestructuren. De inkoper bestaat niet meer. In plaats daarvan kopen project managers gedecentraliseerd project gerelateerde producten en diensten in. Zoals in het verleden zijn kosten en besparingen nog steeds van groot belang. Freelancers en ondernemerschap zijn belangrijk voor de projecteconomie. In The creative agency bestaat procurement in zijn huidige vorm niet meer. De procurement afdeling is de primaire plek voor ‘business model development' en ‘trend management'. Innovatie, creativiteit en individualisme zijn belangrijke concepten en de deeleconomie leeft op. Personeelsbehoud en intellectual property zijn essentieel voor organisaties.”

Zorgen over de toekomst

Tros constateert dat de whitepaper ‘Future proof procurement' verschillende Chief Procurement Officers aan het denken heeft gezet. Tros: "Een aantal bedrijven heeft besloten om een Future Proof digitale inkoopstrategie te ontwikkelen die toekomstbestendig is. Deze strategie staat in het teken van het professionaliseren en digitaliseren van categorie management. Voor deze bedrijven heeft KPMG een softwareoplossing ontwikkeld, P365D. Deze software stelt bedrijven in staat om op basis van ‘artificial intelligence' en ‘machine learning' categorie management professioneler, effectiever en efficiënter uit te voeren. Niet alleen bedrijven zijn aan het denken gezet. Ook het netwerk van inkoopprofessionals, de YPP, maakt zich op dit moment zorgen over de toekomst van de inkoopfunctie. De YPP vindt dat inkopers zich een veel beter beeld moeten vormen van toekomstbestendige inkoop en de mogelijke gevolgen van digitalisering. Tijdens het YPP jaarcongres begin november staan niet alleen de toekomst van de inkoop en de rol hierin van Predictive Analytics, Should Costing, Robotics & P2P en crowd based sourcing centraal. Ook de toekomstige vereiste, specifieke competenties van de inkoper komen nadrukkelijk aan de orde.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!