Juniper Networks versnelt automatisering van netwerkbeheer

Juniper Networks versnelt automatisering van netwerkbeheer

11-10-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Juniper Networks versnelt automatisering van netwerkbeheer

Juniper Networks introduceert een aantal nieuwe oplossingen die helpen de automatisering van het netwerkbeheer te versnellen. Het gaat onder andere om de automatiseringscommunity Juniper Engineering Network (EngNet) voor netwerktechnici, webbrowser gebaseerde trainingen via NRE Labs en het Cloud Customer Certification Labs (CCL) een cloudplatform waar netwerktechnici een virtuele laboratoriumomgeving kunnen inrichten.

Netwerkbeheer wordt nog steeds in belangrijke mate handmatig uitgevoerd met behulp van de command line interface (CLI). Gartner verwacht dat in 2022 slechts een kwart van alle beheerteams gebruik zullen maken van de CLI als hun primaire beheerinterface, wat een daling van meer dan 70 procent is ten opzichte van vandaag. Geautomatiseerd netwerkbeheer gaat naar verwachting een steeds grotere rol spelen.

Community voor netwerktechnici

Juniper EngNet biedt een reeks van automatiseringstools, informatie, hulpmiddelen en social communities. De community biedt toegang tot documentatie over API’s, toegang tot diverse Juniper Labs, virtuele omgevingen, een trainingportaal en een Automation Exchange waar tools voor netwerkautomatisering worden aangeboden en waaraan zowel klanten als partners van Juniper kunnen bijdragen. Het EngNet van Juniper heeft als doel om het expertiseniveau van de netwerk community naar een hoger plan te tillen, met kennis van opdrachtregelinterfaces tot geautomatiseerde, geabstraheerde en zelfbesturende technologie.

NRE Labs biedt technici en netwerkbeheerders een intuïtieve browsergebaseerde trainingservaring. De snelle en interactieve lessen in netwerkautomatisering zijn gericht op workflows die in de praktijk worden gehanteerd voor het oplossen van problemen en het configureren en verifiëren van onderdelen van het netwerk. Gebaseerd op de SRE-beweging (site reliability engineering) kunnen Network reliability engineers (NRE’s) kosteloos hun automatiseringsvaardigheden oefenen en online verder leren. Met de opgedane kennis en vaardigheden kunnen zij workflows binnen hun netwerk automatiseren met behulp van de open tools die zij tijdens de trainingen hebben leren gebruiken. NRE Labs is ontwikkeld als open source-project. Een technische preview is nu toegankelijk voor iedereen die meer kennis van netwerkautomatisering wil opdoen.

Netwerklaboratorium in de cloud

Cloud Customer Certification Labs (CCL) is een platform binnen de cloud van Juniper waar netwerktechnici een virtuele laboratoriumomgeving kunnen inrichten en benutten. Deze omgeving voorziet in netwerksystemen, verkeersgeneratoren en andere tools voor netwerkautomatisering, zoals Juniper’s Network Implementation & Test Automation (NITA). Het lab is gericht op netwerktechnici die niet over een eigen fysiek netwerklaboratorium beschikken of hun eigen lab willen aanvullen met een omgeving in de cloud van Juniper om geautomatiseerde test- en staging-processen uit te voeren.

Het dienstenaanbod van Juniper omvat een reeks aan oplossingen die technici helpen met het opdoen van nieuwe vaardigheden op het gebied van netwerkautomatisering. Zo maakt Juniper Testing-as-a-Service (TaaS) gebruik van de nieuwe Cloud Customer Certification Labs (CCL) voor het repliceren van netwerktopologieën, configuraties, verkeersstromen en omgevingen van klanten. Netwerktechnici kunnen daarmee beoogde wijzigingen en upgrades testen en valideren om de risico’s voor het productienetwerk te minimaliseren.

De Juniper Automation- en DevOps-trainingen zijn beschikbaar voor beginners en deelnemers met een gemiddeld kennisniveau. Daarnaast zijn er examentrajecten beschikbaar voor JNCIA- en JNCIS-certificeringen. Juniper organiseert als onderdeel van het wereldwijde OpenLab Network Automation Throwdown Program ook nieuwe evenementen voor netwerk engineers die geïnteresseerd zijn in het gebruik van NRE Labs en Cloud CCL. Meer over de aankomende evenementen is hier te vinden.

"Stel je een wereld voor waarin autofabrikanten jaarlijks nieuwe auto’s op de markt brengen, maar er nergens autorijles beschikbaar is. Overal zouden stationaire auto’s te vinden zijn die niemand weet te besturen. Met netwerkautomatisering is het niet anders. Elk jaar horen we over een nieuw product die ‘dit’ of ‘dat’ kan automatiseren of programmeren. Maar als je niet eerst begint met de mensen, processen en cultuurverandering waar automatisering om vraagt, zal niemand daar ooit gebruik van maken. Ons veelzijdige initiatief heeft als doel om de kloof tussen geautomatiseerde producten en automatiseringsvaardigheden te dichten door de kennis van automatisering binnen de branche te bevorderen", zegt Bikash Koley, de CTO van Juniper Networks.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud