AI: de sleutel in de innovatieve industrie

13-10-2018 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

AI: de sleutel in de innovatieve industrie

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds essentiëler voor bedrijven die in een concurrerende markt actief zijn. Complexe arbeidsintensieve processen kunnen flink geoptimaliseerd worden. Een in het oog springend voorbeeld is de airport security, die dankzij AI veel minder storend is voor de reizigers en toch de gewenste veiligheid garandeert. Patroon- en gezichtsherkenning (nu al tot 200 gezichten per frame via het Atlas 300 systeem) spelen hierbij een belangrijke rol. Shenzen airport (nabij Hongkong) is een proeftuin voor deze technologie.

Het is daarmee direct duidelijk waarom de industrie fanatiek bezig is om de klanten faciliteren. Alleen met kunstmatige intelligentie kan een bedrijf nog overleven. AI is erg afhankelijk van computerkracht, speciale CPU’s die geoptimaliseerd zijn voor het verwerken van big data. Huawei heeft aangekondigd hierin een leidende rol te zullen spelen en introduceerde op Huawei Connect in Shanghai een portfolio van hard- en software om dit in alle lagen van de industrie te ondersteunen. Roterend CEO Eric Xu memoreerde in zijn keynote de grote inspanning die men levert, inclusief nieuwe speciaal ontwikkelde chipsets voor zowel mobiele devices als extreem krachtige systemen in datacentra. Een bluetooth-headset met een elektrisch vermogen van slechts 1 mW kan nu al een AI-chip geïntegreerd krijgen. Ze dekken (althans dat claimen ze) als enige alle marktsegmenten af met hun technologie.

Als groot bedrijf kan Huawei het zich permitteren om breed te investeren in fundamenteel onderzoek, te werken aan de noodzakelijke talentontwikkeling, een volledig all-stack AI-portfolio bouwen en een open mondiaal ecosysteem stimuleren. Partners, zoals Microsoft nodig voor de spraaktechnologie, spelen ondanks de slagkracht van het bedrijf nog steeds een cruciale rol.

All-stack benadering

Huawei's full-stack portfolio omvat alle lagen van het systeem, inclusief de speciale chipsets die men eigen beheer ontwikkelt. De nieuwe Ascend 910 en Ascend 310-chips, voor respectievelijk datacenters en slimme mobiele apparaten, stonden tijdens Xu’s presentatie in het spotlicht. Essentieel is de optimalisatie van performance versus energie verbruik. Huawei claimt die in extreme vorm te hebben geoptimaliseerd, waardoor er maatwerk is voor datacentra aan de ene zijde, en mobiele devices aan de andere zijde van het spectrum. Een geavanceerde 7 nm technologie is ingezet om de performance/vermogens ratio te optimaliseren.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Hardware