Deze voordelen van blockchain-technologie wekken interesse luchtvaart

12-10-2018 | door: Redactie

Deze voordelen van blockchain-technologie wekken interesse luchtvaart

Blockchain krijgt steeds vaker de voorkeur als de technologie die gebruikt wordt bij onderzoek dat uitgevoerd wordt door luchtvaartmaatschappijen en luchthavens wereldwijd in 2018. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek genaamd "Air Transport IT Insights 2018" van SITA, een Zwitsers IT-bedrijf dat internationaal gespecialiseerd is in het leveren van IT-diensten aan de luchtvaartindustrie.

Uit het rapport blijkt dat blockchain-technologie meerdere use-cases biedt, variërend van het identificeren van passagiers tot kaartverkoop, het volgen van goederen en het beheer van frequent flyer-programma’s. SITA stelt dat de distributed ledger technology (DLT) efficiënter blijkt te werken dan andere technologieën en voordelen met zich meebrengt als het gaat om het verlenen van luchtvaartdiensten.

Vliegverkeer efficiënter maken

Gustavo Pina, directeur van SITA Lab: "De grootste obstakels die een vlekkeloze reis en écht efficiënt vliegverkeer in de weg staan, zijn de los van elkaar staande processen bij de vele belanghebbenden, waaronder luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, grondafhandelingsdiensten en controle-autoriteiten. Ze vormen behoorlijke drempels bij elke stap in het proces. Door samen te werken als een enkele industrie, kunnen we die reis soepeler maken en is blockchain een van de technologieën die het potentieel heeft om dat mogelijk te maken. Dit verklaart de grote interesse die de industrie in blockchain heeft."

Momenteel heeft 59% van de luchtvaartmaatschappijen (een jaar geleden nog 42%) al pilot- of onderzoeksprogramma’s lopen rondom blockchain en hoopt het de technologie tegen 2021 te kunnen implementeren. Een week geleden kondigde Air France KLM nog aan blockchain te zullen gebruiken omdat het daarmee een aantal tussenpersonen kan verminderen en derhalve het reizen goedkoper kan maken. Ook 34% van de luchthavens doet onderzoek naar het gebruik van blockchain. Schiphol haalde afgelopen zomer nog het nieuws nadat het een crypto-geldautomaat had geïnstalleerd waarmee reizigers hun resterende contante euro’s om kunnen zetten in Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH).

Toepassingen in de luchtvaart

Het meest voor de hand liggende gebruik van de technologie voor zowel de luchtvaartmaatschappijen als de luchthavens is het stroomlijnen van het identificatieproces van de passagiers. 40% van de luchtvaartmaatschappijen en 36% van de luchthavens heeft volgens het onderzoek aangeven dit een groot voordeel te vinden. Andere voordelen verwachten luchtvaartmaatschappijen te ondervinden bij het uitrollen van passagiers-tokens voor frequent flyer-programma’s (34%) en e-tickets (31%). De luchthavens noemen vooral het volgen van bagage (28%) en operationele efficiëntie (24%) als de grote voordelen van blockchain-technologie.

Auteur: Rico Engelbarts (foto). Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Crypto-Insiders.nl

Terug naar nieuws overzicht