Wouter Hoeffnagel - 12 oktober 2018

Politie overtreedt regelgeving bij verzamelen gegevens internetgebruikers

De politie overtreedt regelgeving bij het verzamelen van gegevens van internetgebruikers. Informatie wordt te lang bewaard en er is te weinig controle op de toegang tot deze data.

Dit meldt de NOS op basis van documenten die zijn vrijgegeven op basis van de Wet openbaarheid bestuur. Telecom- en internetproviders in Nederland zijn verplicht hun voltallige klantenbestand toegankelijk te maken voor het ministerie van Veiligheid en Justitie, wat politie en justitie in staat stelt deze data in te zien. Hiervoor is de CIOT-database opgericht, waarin deze gegevens worden verzameld. Opsporingsdiensten zochten in 2017 zo'n 2,2 miljoen IP-adressen en telefoonnummers op in deze klantenbestanden.

Controle van gebruik laat te wensen over

De controle op het gebruik van deze database laat echter te wensen over. Zo wordt pas na afloop gecontroleerd of opsporingsambtenaren toegang mochten hebben tot het systeem indien zij data opvragen, aangezien naar actieve gebruikers wordt gekeken. De politie onderzoekt de mogelijkheid de autorisatieprocedure te versoepelen om dit te verbeteren.

Ook 112 mag in noodsituaties informatie over bellers opvragen uit de database, onder meer om de locatie van personen te kunnen achterhalen. In de vrijgegeven documenten wordt gemeld dat hierbij 'afwijkend van de regelgeving gehandeld' werd en het 'niet is gelukt om eenduidig inzicht te krijgen in het juridisch kader'.

Bewaartermijn voor data

Daarnaast zou onduidelijkheid bestaan over de wijze waarop bepaalde verzoeken met betrekking tot de database moeten worden ingediend, waarbij internationale rechtshulpverzoeken als voorbeeld worden genoemd. Daarnaast blijkt data in de praktijk zeven jaar bewaard te kunnen blijven, terwijl in de wet is vastgelegd dat dit maximaal vijf jaar mag.

De vrijgegeven documenten hebben betrekking op het jaar 2016. Het is niet duidelijk of de situatie is verbeterd; dit wordt momenteel onderzocht.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!