Canalys: Tekort aan Intel CPU processors biedt groeikansen voor AMD

12-10-2018 | door: Witold Kepinski

Canalys: Tekort aan Intel CPU processors biedt groeikansen voor AMD

Het tekort aan Intel cpu processors gaat zeker een half jaar duren. Dit wordt gemeld door pc-leveranciers HP en Lenovo tijdens de Canalys Channels Forum in Barcelona. AMD cpu’s kunnen een alternatief zijn, a;ldus Canalus ceo Steve Brazier.

Er is sprake van een aanzienlijk tekort aan Intel-CPU's. Vooral de capaciteit voor 14-nm-chips is naar verluidt schaars. Intel heeft niet langer de productiecapaciteit om bepaalde chips van 14 nanometer-schaal in eigen fabrieken te produceren. In plaats daarvan moet de fabrikant een deel van de productie uitbesteden aan zijn concurrent TSMC.

Windows 10

Het tekort heeft geleid op een jacht van grote PC-leveranciers naar de laatste cpu voorraden. De vraag naar zakelijke pc’s stijgt, dat onder andere wordt veroorzaakt door Windows 10 migraties. HP CEO Dion Weisler vindt het cpu tekort jammer, zeker omdat een cpu een sleutelcomponent van een pc is. De pc-business heeft wel vaker te maken met tekorten. Eerder was er een tekort aan DRAM componenten en batterijen, aldus Weisler.

AMD

Weisler zei dat de Intel cpu tekorten waarschijnlijk de komende zes maanden zullen aanhouden. En er is nog een alternatief volgens Weisler: “AMD heeft een fantastisch portfolio.”

Lenovo COO Gianfranco Lanci zei dat pure PC-verkopers (zoals Asus en HP) door het tekort minder schaalvoordelen hebben. Lenovo verkoopt naast pc’s ook servers, storage en en andere datacenter oplossingen. Hij beaamt dat het tekort zes maanden gaat duren en dat AMD cpu's een goed alternatief zijn.

Intel

Intel CFO en interim ceo Robert Swan heeft overigens eerder in een brief geschreven om klanten gerust te stellen dat zijn bedrijf in staat zou zijn om aan de vraag te voldoen, waarbij prioriteit wordt gegeven aan de productie van Xeon- en Core-processors om 'high-performance segments' van de markt te bedienen. Hij benadrukt wel dat het aanbod ongetwijfeld krap is, vooral op het instapniveau van de pc-markt.

Epyc processors

Tijdens interne sessies met channel partners zegt Canalys dat AMD in de processormarkt een 'underdog' is, maar lekker doorgroeit. Op termijn een dreiging is geworden voor Intel, vooral doordat de AMD cpu prestaties in 2019 weleens beter kunnen worden dan die van Dell. Mogelijk ook door de komst van de Epyc 2-processor. Steve Brazier, CEO van Canalys, geeft AMD een goede kans. "De aandelenkoers van AMD is dit jaar meer dan verdubbeld is tot meer dan 27 dollar. AMD heeft een geavanceerdere productlijn (voor pc’s en servers), de markt gaat over op AMD en ze zullen een geweldig kwartaal hebben en dat is de reden waarom de aandelenkoers zo hoog is", aldus Brazier.

Door: Witold Kepinski

 

Terug naar nieuws overzicht
Hardware