Meebewegen in een snel veranderend IT-landschap

12-10-2018 | door: Blogger

Meebewegen in een snel veranderend IT-landschap

Als we onderzoeksbureau Gartner moeten geloven, zit het gebruik van cloud sterk in de lift. Deze trend, zichtbaar bij tech-georiënteerde bedrijven en multinationals, vindt zijn oorsprong in de strategie om zakelijke risico’s te reduceren, die kunnen leiden tot bijvoorbeeld dataverlies en technische problemen.

Ik zie dat, in tegenstelling tot de grotere organisaties en multinationals waar nieuwste IT-oplossingen aan de lopende band geïmplementeerd worden, kleine bedrijven (en met name non-IT-bedrijven) achterblijven in deze trend. Met als gevolg dat ze verouderde infrastructuren blijven gebruiken. Dit kost tijd en brengt bovendien een verhoogd risico op dataverlies met zich mee.

Migratie naar cloud kan een oplossing bieden voor de bovenstaande problemen. Binnen het cloud-spectrum zijn er vele verschillende varianten beschikbaar, van een toegespitste private cloud tot een uitgebalanceerde multi-cloud-strategie. Voor welke variant ook gekozen wordt, de cloud kan bij organisaties zorg en ongemak wegnemen over het onderhoud van (verouderde) hardware en infrastructuur. Bovendien kan cloudadoptie organisaties helpen op de volgende punten:

  • up-to-date te blijven
  • data optimaal te beveiligen
  • kosten te reduceren
  • het drijven van innovatie

Mogelijk klinkt een migratie naar de cloud, met name voor niet-technische bedrijven, niet als de meest eenvoudige oplossing. Dat is niet onterecht: het kan een complex en risicovol proces zijn. Het inhuren, trainen en vasthouden van een getalenteerd team dat vaardig is in het onderhouden van zulke omgevingen is immers duur en tijdrovend.

Ook moet er geïnvesteerd worden in het verankeren van cloudstrategie in het huidige bestuursmodel van de organisatie. Cloud implementeren betekent dat er dagelijks nieuwe features zijn en oude omgevingen continu vernieuwd of vervangen worden. Een organisatie kan in korte tijd van een statische naar een dynamische structuur schakelen. Dit levert veel voordelen, maar ook uitdagingen op voor afdelingen en werknemers. Zo kan voor sommige werknemers gelden dat hun werkzaamheden overbodig worden en dat zij moeten worden omgeschoold of overgeplaatst naar een andere functie.

Het kostenplaatje is ook een aandachtspunt. Een public cloudcapaciteit kan door een bedrijf heel gemakkelijk worden opgeschaald. Klinkt handig, maar zonder een goede verankering van het kostenmanagement kan de capaciteit gemakkelijk zó hoog worden opgeschroefd dat de kosten op onverantwoorde wijze oplopen. Dat wordt in de regel pas duidelijk wanneer de factuur op de mat valt.

Gelukkig is het mogelijk om bij deze uitdagingen hulp te krijgen. Een dienst als Managed Cloud Services helpt organisaties om niet in dit soort valkuilen te trappen. Managed Cloud Service providers kunnen het proces en de complexiteiten vergemakkelijken en veilige omgevingen bieden tegen realistische kosten. Dit doen ze door verstand van het onderwerp te hebben en specifieke services aan te bieden die antwoorden bieden op de zorgen en vragen van de bedrijven die cloud willen inzetten.

Hyperscale cloud providers zoals Google, Amazon en Microsoft creëren vele mogelijkheden voor de adoptie van cloud. Steeds meer klanten zien de meerwaarde van cloud en gespecialiseerde cloud-services voor verschillende workloads. Voor mijn werk bij Rackspace help ik bedrijven om de juiste clouds te selecteren voor specifieke workstreams en ze daar naartoe te migreren.

Door: Bert Stam (foto), sales en marketing directeur Noord-Europa van Rackspace

Terug naar nieuws overzicht
Cloud