Google: geen spionage chips in onze cloud servers

14-10-2018 | door: Witold Kepinski

Google: geen spionage chips in onze cloud servers

Op de servers van Google Cloud zijn vermoedelijk geen spionagechips uit China ondergebracht volgens Google topmanager Urs Hölzle (foto), Senior Vice President, Technical Infrastructure. Hij dit tegen aanwezige media tijdens het Google Next '18 event in Londen. Google zegt veilig te kunnen opereren met zijn eigen Titan chip.

In datacenterapparatuur die gebruikt wordt door Amazon Web Services (AWS) en Apple is een kleine microchip ontdekt die mogelijk is gebruikt voor spionagedoeleinden zo beweert Bloomberg Business in een artikel. De chip zou door de Chinese overheid in het productieproces van de apparatuur zijn toegevoegd aan de apparatuur en gebruikt zijn om onder andere intellectueel eigendom en bedrijfsgeheimen te stelen van Amerikaanse bedrijven. AWS, Apple en Supermicro ontkennen dit en melden dat Bloomberg Business er naast zit. Het Bloomberg artikel had een flinke impact op de aandelen van Chinese hardware leveranciers.

Hölzle gaf wel toe dat het in principe dergelijke manipulaties kunnen komen. Daarom is hardware-beveiliging altijd belangrijk bij een lange supply chain. Google heeft daarom een eigen beveiligingschip Titan die wordt gebruikt op servers in de datacenters van Google. De Titan chip zorgt ervoor dat het gedrag van services op een server niet kan worden gewijzigd. Het is echter erg moeilijk om elke manipulatie op een bord te detecteren zo erkent de Google topmanager.

Met behulp van de Titan chip kan Google voorkomen dat nepsoftware op de server wordt genesteld. De Titan-chip wordt ook gebruikt in de nieuwste Google Pixel 3 en Chromebook notebooks.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud