Redactie - 16 oktober 2018

De hosting behoefte anno 2018

Ik las een onderzoek van de Rabobank op Dutchitchannel.nl dat 50% van de hosting bedrijven in Nederland over 5 jaar (waarschijnlijk) niet meer bestaan. Een nogal schokkende statement van de Rabobank, maar klopt dit wel? En hoe komt dit eigenlijk? Simpel antwoord: een veranderende behoefte anno 2018 voor hosting diensten.

Maar… hoe vecht ik tegen de tech reuzen?
Dit is een vraag waar veel hosting bedrijven mee kampen. Het is tijd om het roer om te gooien. De tijden dat je kon blijven bestaan met het aanbieden van standaard hosting pakketjes is voorbij. De klant wilt schaalbaarheid. De klant wilt kunnen beslissen of hij nu 1,2,3 of 10 servers nodig heeft, en een dag later niet meer zonder hier meteen maanden aan vast te zitten. Dit is een model die niet meer zal werken. Bij de tech-reuzen kunnen ze immers elk moment van de dag opschalen. Wat ze niet bij de tech-reuzen kunnen is snel schakelen op het gebied van managed support en persoonlijk contact. Het is echt belangrijk dat je jouw klant door en door leert kennen en hen echte waarde aan kunt bieden. Als je deze combinatie goed kan maken in de komende 5 jaar hoeft jouw bedrijf zich nergens zorgen om te maken.

Dinosaurussen zijn ook uitgestorven. Don’t be a T-Rex:
Zoals ik al zei, de tijd van de standaard hosting pakketjes lijkt tot een einde te komen. Tenminste, in de zin dat je hier een goede boterham van kan verdienen. Dit betekent dus ook dat veel hosting bedrijven hun infrastructuur opnieuw moeten inrichten. Daarnaast moeten ze zich ook gaan focussen op AI en Internet of Things. Hier ligt ook nog een hele grote kans voor hosting bedrijven om in te stappen. Data moet immers ergens opgeslagen worden en veel start-ups willen deze taak uit handen geven. Die willen zich geen zorgen hoeven maken op infrastructuur en hosting gebied.

Schaalbaarheid & snelheid is key
Cloud… cloud en nog eens cloud. Je wordt al enkele jaren met het woord platgegooid. Het is niet anders dan een schaalbaar dienstaanbod. Upscale and Downscale is dé nieuwe businesscase voor de komende periode. Als jij klanten heel snel kan laten up- scalen en down- scalen dan ben je van een goede positie in de markt verzekerd.

Al met al zal deze vernieuwing een hoop vragen van Hosting Bedrijven. Ze moeten hun focus omgooien, kennis uitbreiden en infrastructuur vernieuwen. Het is zeker haalbaar als je het echt wilt. Echter, als Nederlandse hosting bedrijven op de huidige voet door gaan, dan vrees ik wel dat er een hele grote consolidatieslag gaat komen, voor zover deze niet al bezig is. De rest zal vanzelf opdrogen.

Door: Ralph Karseboom, Directeur van HostSlim B.V. (www.hostslim.nl)

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!