Witold Kepinski - 16 oktober 2018

Software business in Europa boekt groei met dubbele cijfers

De software-industrie loopt voorop in de groei van de EU-economie en draagt in 2016 1 biljoen euro bij aan het totale BBP met toegevoegde waarde van de EU. Dat is een stijging van bijna 10 procent ten opzichte van 2014 en het is sneller dan het algemene EU-niveau BBP-groei van 6,0 procent, volgens "The Growing € 1 Trillion Impact of Software," een studie van Software.org: de BSA Foundation, uitgevoerd door The Economist Intelligence Unit. De studie toont ook aan dat de software-industrie 12,7 miljoen banen in de hele EU ondersteunt.

De software-industrie groeit ook in de afzonderlijke lidstaten enorm. Terwijl het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland de grootste softwaremarkten in de EU blijven, en meer dan 60 procent van het totale BBP van de totale EU-directe software-industrie bijdragen, groeien landen als Zweden en Polen met een verbluffend tempo. De Zweedse software-industrie groeide met 43,9 procent in de bestudeerde twee jaar, terwijl de impact van software in Europa over het algemeen met 22,4 procent groeide.

"Software helpt mensen over de hele wereld nieuwe bedrijven te starten en nieuwe producten te maken die het leven verbeteren en de economie een boost geven", zegt Victoria Espinel, President van Software.org en President en CEO van BSA | De software-alliantie. "Deze studie bevestigt dat software een integraal onderdeel is van het economische heden en de toekomst van Europa. Het positieve effect ervan op de Europese economie is groot en groeit. Software is niet alleen code - software is euro's en banen ".

De studie toonde ook het voordeel van de bedrijfstak als een hoogwaardige schepper. Direct gebruik maakten softwarebedrijven 3,6 miljoen mensen in heel Europa in 2016, tegen 3,1 miljoen in 2014. In totaal bracht de softwaresector in 2016 12,7 miljoen banen naar de Europese economie, een stijging van 10 procent vergeleken met 2014.

Deze banen zijn hooggeschoold en goed betaald: volgens het onderzoek van de EIU zijn de totale directe lonen die door de software-industrie worden betaald voor alle 28 EU-lidstaten in 2016 gestegen tot € 162,1 miljard van € 139,2 miljard in 2014, een stijging van 16,4 procent . Met name kleinere landen ondervonden deze impuls: het totale salaris betaald door de sector in Zweden groeide met 31,4 procent over de twee jaar tot 2016, en met 30,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in Polen.

"Europa omarmt de kansen die door software worden geboden en de industrie creëert banen in alle economische sectoren, van diensten voor disaster recovery tot gegevensverwerking en boekhouding. En elk jaar voegt de software-industrie nieuwe banen toe die nog nooit bestaan ??hebben, zoals een strategische cloud-gegevensingenieur of specialist in big data-producten ", aldus Chris Hopfensperger, Executive Director van Software.org.

Op zichzelf heeft de software-industrie in 2016 meer dan € 300 miljard toegevoegd aan de EU-economie, een stijging van 22,4 procent in vergelijking met 2014. De studie gaat verder dan de cijfers en bevat een aantal opvallende voorbeelden van hoe software onze manier van leven daadwerkelijk verandert. en werk: van archeologen die 3D-modellen maken van historische locaties die bedreigd worden door conflicten, tot ingenieurs die historische tunnels renoveren met behulp van 3D-scanning aan wetenschappers die "akoestische foto's" maken voor blinden, aan brouwers die AI gebruiken om 1.000 verschillende biermonsters te maken en catalogiseren.

De studie, die zich richt op de Europese Unie en zeven EU-lidstaten (Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zweden en Polen) is hier beschikbaar .

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!