Redactie - 17 oktober 2018

Alibaba oprichter Jack Ma is de rijkste Chinees

Alibaba oprichter Jack Ma is nu de rijkste Chinees. Zijn familiefortuin steeg met 35 procent in vergelijking met het jaar ervoor tot 39 miljard dollar, dat is zo'n 33,9 miljard euro. Dit meldt het Chinese Hurun mediaplatform in Shanghai.

De 53-jarige Ma beklom voor de tweede keer in vier jaar de top van de rijke lijst van het tijdschrift. Hij had zijn terugtrekking uit de dagelijkse handel van Alibaba vorige maand aangekondigd voor 2019. Zijn vermogen schoot omhoog na de herwaardering van Alibaba's Ant Financial divisie. Het aantal mensen op de lijst daalde met 456 als gevolg van de daling van de Chinese aandelenmarkt en zwakkere economische activiteit. Om op de lijst te komen, heeft iemand twee miljard yuan nodig,

Op de tweede plaats staat vastgoedondernemer Xu Jiayin (60) van Evergrande met 36 miljard dollar vermogen. Pony Ma (49) van het internetbedrijf Tencent heeft 35 miljard dollar en staat op de derde plaats. Het aandeel vrouwen bereikte een record van 28,7 procent. Vastgoedontwikkelaar Yang Huiyan (37) heeft 22 miljard dollar.

Aanzienlijk minder rijken uit de lijst zijn tegenwoordig nog steeds vertegenwoordigd in de communistische politieke organisaties van het land. Slechts 7,5 procent of 142 personen zitten in het Chinees Volkscongres of in de Consultatieve Conferentie, een politiek adviesorgaan. Vorig jaar was het nog steeds 10 procent, vijf jaar geleden zelfs 15,7 procent.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!