Redactie - 17 oktober 2018

Google Cloud baas niet naar Saoedische summit na verdwijning Jamal Khashoggi

Google Cloud baas Diane Greene (foto), die ooit in het verleden VMware heeft opgericht, gaat niet naar het Saoedische Future Investment Initiative (FII) ofwel 'Davos in the Desert' summit in Riyadh na de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi. Turkse functionarissen beweren dat Jamal Khashoggi na een bezoek aan het consulaat van Saudi Arabie in Istanboel is vermoord en in stukken is gesneden door een team van Saudische moordenaars die met een privéjet heen en weer vloog. Khashoggi was journalist en had veel kritiek had op het Saoedische regime, in het bijzonder Mohammed bin Salman (MbS), kroonprins van Saoedi-Arabië.

Greene zou ook aanwezig zijn op het Davos in the Desert event dat wordt georganiseerd door het Saudische koninkrijk, dat grote bedrijven wil interesseren om te investeren met als doel de door olie gedomineerde economie te diversifiëren. Greene heeft zich aangesloten bij een lijst van managers die nu het event afzeggen zoals Virgin-baas Richard Branson, Uber topmanager Dara Khosrowshahi, Android-maker Andy Rubin en enkele andere bedrijven zoals Mastercard, Ford, BNP Paribas en HSBC.

Verschillende mediasponsors van de Saudische conferentie hebben zich ook teruggetrokken, zoals de Britse Financial Times, CNN en de Amerikaanse New York Times. ook enkele de lobbykantoren en PR-bureaus, die werkt deden voor de Saudische kroonprins, hebben afgezegd.

Moord

Khashoggi was columnist voor de Amerikaanse krant Washington Post en moest papieren regelen in het consulaat rond zijn echtscheiding en nieuwe aanstaande huwelijk. Hoewel Turkije aanvankelijk een gerucht verspreidde dat het doden van Khashoggi werd geregistreerd door zijn smartwatch, lijkt het waarschijnlijker dat het land de ambassade heeft afgeluisterd en live kon meeluisteren hoe Khashogi werd vermoord en in stukken werd gehakt door Saoedische moordenaars.

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gesuggereerd dat 'schurkenstaten' de schuld zijn en spreekt zo in principe de Saudische autoriteiten en het Koningshuis vrij.

Nederland

De Nederlandse regering laat weinig van zich horen over de mogelijke moord. Het Nederlandse bedrijfsleven, zoals de defensie-industrie, heeft zeer nauwe banden met Saoedi-Arabië en er worden goede zaken gedaan. Daarnaast zien Westerse landen als Saudi Arabië prima buffer tegen Iran. Beide landen nemen het overigens niet nauw met mensenrechten.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!