Redactie - 17 oktober 2018

Dell wil aandeelhouders laten stemmen over VMware deal

Dell Technologies gaat zijn aandeelhouders vragen om in het vierde kwartaal te stemmen over de voorgestelde wijzigingen in de relatie met VMware. Hierbij wil Dell opnieuw een beursgang doen. Dit kan nog een spektakel worden omdat de activistische belegger Carl Icahn, die 16,5 miljoen aandelen in Dell Technologies (DVMT) bezit, de deal wil bestrijden en pas akkoord wil gaan tegen betere (financiele) voorwaarden.

De activistische belegger Carl Icahn heeft zich opnieuw uitgesproken tegen de beursgang van Dell Technologies. Een dergelijke transactie zou zijn belang in het softwarebedrijf VMware te laag inschatten, schreef de Amerikaanse miljardair in een brief aan de aandeelhouders. Dell wil teruggaan naar de aandelenmarkt via een complexe aandelendeal rond VMware die Dell in 2016 heeft overgenomen. VMware was onderdeel van EMC. Toen Dell EMC overnam, bleef VMware via een zogenaamd "trackingaandeel" als een op zichzelf staande eenheid op beurs staan, terwijl Dell ruim 80 procent van de aandelen kreeg. 

Aandelen

Dell is nu van plan om een bod in contanten te doen voor de resterende eigenaars van deze trackingvoorraden, waaronder de Amerikaanse miljardair Carl Icahn, om VMware volledig over te nemen en tegelijkertijd Dell naar de aandelenmarkt te brengen. Over het geheel genomen is het pakket 21,7 miljard dollar waard.

Tracking Papieren

In zijn brief maakte Icahn duidelijk dat hij tegen een dergelijk aanbod zou stemmen. Hij beval hetzelfde aan de andere eigenaars van de 'tracking shares' aan, terwijl tegelijkertijd de mogelijkheid werd geïntroduceerd van een alternatieve transactie waarbij de aandeelhouders konden worden geïncasseerd en Icahn aankondigde dat het zijn aandeel in de 'trackingpapieren' zou betalen.

EMC

Dell evalueert ook een gewone beursgang als aandeelhouders tegen de oorspronkelijke plannen stemmen. Een beursintroductie zou nu moeten helpen om de schuld, die bestaat sinds de overname van EMC, af te betalen en tegelijkertijd de bedrijfsstructuur te vereenvoudigen.

Lees alle details in The Register.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!