Redactie - 18 oktober 2018

Zet de digitalisering specialisme industrieën op achterstand?

Zet de digitalisering specialisme industrieën op achterstand? image

Digitalisering veroorzaakt een immense verandering van onze samenleving. Maatschappelijke vraagstukken worden beter en sneller opgelost. Digitale data zijn het ‘nieuwe goud’ waar de maatschappij en de economie op draaien.
Bestuurders spreken niet langer over een tijdperk van veranderingen maar spreken heel treffend over een verandering van tijdperk. En niets is minder waar! Als organisatie kun je onmogelijk alle digitaliseringsvaardigheden bezitten. Het aangaan van strategische en kennispartnerschappen is key.

Investeren

Organisaties die digitale dienstverlening op orde willen houden zullen dus moeten investeren, we denken hierbij aan ICT-talent en technische middelen. IoT is zeker geen buzzword meer.
De digitalisering is gaande in alle denkbare industrieën. De complexheid van gegevensdeling, regels met betrekking tot veiligheid van infrastructuur en data maakt dat bepaalde industrie industrieën meer moeite ondervinden in de digitalisering.

Achterstand

Met name de digitalisering van ziekenhuizen laat nog veel te wensen over. Dit terwijl in 2020 elke Nederlander zijn medische gegevens digitaal moet kunnen inzien. De gedachte hierachter is dat patiënten zich beter kunnen redden, informatie omtrent behandelplannen zelfstandig tot zich kunnen nemen, hetgeen een forse kostenbesparing binnen de zorgsector zou moeten opleveren. Echter heeft een dergelijke omvatrijke digitalisering nog onvoldoende fundament.
Onderzoeks- en adviesbureau Gartner omschrijft digitalisering als het gebruikmaken van digitale technologieën om een businessmodel te veranderen en te zorgen voor nieuwe inkomsten en waarde producerende kansen. Digitalisering gaat verder dan enkel de IT-afdeling van een bedrijf. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de voordelen van het digitale tijdperk, waarbij gedacht kan worden aan snellere en efficiëntere bedrijfsprocessen, moet het hele bedrijf gedigitaliseerd worden. Steeds meer producten, maar ook onderdelen van productieprocessen, van organisaties, zullen doordrongen zijn van technologie, sensoren en data. Het doel van deze digitalisering bevindt zich in het feit productieprocessen meer efficiënt, flexibel en duurzamer te kunnen maken. Meer dan ooit zullen machines met elkaar gaan communiceren zonder tussenkomst van menselijk handelen en wordt de complete infrastructuur ontwikkeld om als een groot supply netwerk als één keten te opereren.

Ontwikkeling met en door partnerschappen

Voor organisaties kan het erg lastig zijn mee te gaan in de digitalisering. Het veranderen van bedrijfsprocessen kost moeite en het investeren in nieuwe technieken kost veel geld. Hoe kunnen deze bedrijven het beste inspelen op de technologische ontwikkelingen?

Organisaties moeten inzien dat het aandeel ICT steeds nadrukkelijker aanwezig wordt in producten en processen, of het bedrijf nu leverancier is van gebruiksartikelen of diensten levert, controle op en communicatie met het product tijdens het productieproces of life-cycle maken het verschil.

Iedereen is het wel over eens meer of betere IT-Kennis gaat organisaties succesvoller maken. Maar wat nu eigenlijk betere IT-kennis is en waar je zou moeten investeren is voor veel bestuurders nog een lastige zaak. Moet je investeren in technologie zoals kunstmatige intelligentie of in bemensing? Is het duidelijk hoe bijvoorbeeld kennisoverdracht of technisch inzicht verbetert kan worden door middel van virtual reality? Is er voldoende bekend over machine-learning, want als data uit het verleden sneller geïnterpreteerd kan worden kunnen er veel betere beslissingen in de directiekamer genomen worden. En investeer de je dan in hardware, software, dev-ops? Kortom veel vragen waarop ook veel antwoorden denkbaar zijn. Je kunt alles in eigen hand willen houden of samen gaan werken met partners. Specialistische kennis suppliers kunnen hierbij het verschil maken en er wordt in ieder geval voorkomen dat “het wiel twee keer uitgevonden wordt”.

Er zijn natuurlijk IT-aanbieders die van IoT (nog) geen vaardigheid gemaakt hebben maar het kan natuurlijk niet erg lang duren of iedereen herkend ”brood” in dit specialisme.

Automatisering trends

‘Intelligence’ is natuurlijk het onderwerp waar het allemaal om gaat. Applicaties, objecten en diensten/services worden meer en meer zelflerend, waarmee processen beduidend efficiënter kunnen worden uitgevoerd en analytische inzichten worden versterkt.
De inzet van Artificial Intelligence zal een belangrijke bijdrage zal gaan leveren aan alle digitale business. Software en applicaties voor AI en machine learning combineren menselijke expertise met inzichten van computers. Bedrijfsuitdagingen worden opgelost met machine learning en kunstmatige intelligentie.

Intelligent Apps en Analytics:

Het duurt niet lang meer of elke app, applicatie en service op een bepaald niveau zullen AI bevatten. Intelligente apps creëren een nieuwe intelligente tussenlaag tussen mensen en systemen. De business rondom deze fenomenen zullen enorm gaan groeien op korte termijn. Terwijl data beveiligers en data bewaarders methoden ontwikkelen om data veiliger en "kostenefficiënter" te bewaren en te delen zullen App ontwikkelaars tools ontwikkelen die boven op de datasystemen zullen gaan werken(API) en de daadwerkelijke data niet beïnvloeden.

Business tools zoals “Augmented Analytics leveren bruikbare antwoorden. Deze tools zullen bestuurders strategiebepalende voorstellen aan gaan bieden. Augmented Analytics is een bijzonder strategisch groeigebied dat machine learning gebruikt voor het automatiseren van gegevensvoorbereiding, het vinden van inzichten en het delen van inzichten voor een breed scala aan zakelijke gebruikers, operationele medewerkers en data-wetenschappers”,

Het virtueel mee produceren van een digitale tweeling of Digital Twin is binnen productie huizen steeds belangrijker geworden. De Digital twin is een virtuele representatie van een product. Hij kan worden gebruikt in het productontwerp, de simulatie, de controle, de optimalisatie en het onderhoud, en is een belangrijk concept in het industriële Internet of Things (IoT). Sensoren binnen een motor kunnen bijvoorbeeld detecteren wanneer onderdelen moeten worden vervangen of gerepareerd. Deze Sensoren, die zijn aangesloten op het fysieke product, verzamelen gegevens en sturen deze terug naar de digital twin, en hun interactie helpt bij het optimaliseren van de prestaties van het product en begeleiden en controleren de complete life cycle.

De combinatie van Cloud en Edge technologieën scheppen nieuwe adequate mogelijkheden. In tegenstelling tot conventionele infrastructuren waarbij veel op zich staande functionaliteiten als zeer kostbaar en inefficiënt te boek stonden worden Cloud en Edge platformen gezien wanneer ze samen worden geïmplementeerd als het beste van twee werelden. Binnen deze modellen wordt Cloud gebruikt om het servicegeoriënteerde model te creëren en biedt Edge computing een bezorgstijl die het uitvoeren van niet-verbonden aspecten van Cloud service mogelijk maakt.

Blockchain en Distributed Ledger

De wijze waarop wij onze dataopslag organiseren gaat door de komst van innovatieve opslagstructuren drastisch veranderen. De uitdaging wordt hierbij om gegevens uit ongelijksoortige bronnen samen te voegen in een bruikbaar systeem, zonder daarbij de geldigheid van de originele brongegevens te beïnvloeden. De op Blockchain en Distributed Ledger geënte opslagsystemen worden niet door centrale autoriteit maar autonoom gemanaged.

Gedistribueerde grootboektechnologieën verlagen door deze efficiënte wijze van opslag de infrastructurele kosten drastisch. De architecturen en structuren van gedistribueerde grootboeken kunnen ons helpen onze afhankelijkheid van Vendoren, banken, overheden, advocaten, notarissen en regelgevende compliance-officers kortom centrale bestuursstructuren drastisch te verminderen. (lees meer over Blockchain en Distributed Ledger). Gedistribueerde grootboeken vormen een nieuw denkkader voor de wijze waarop informatie wordt verzameld, opgeslagen en gecommuniceerd wordt en staan op het punt een strategische revolutie teweeg te brengen in de manier waarop wij individuen en onze organisaties transacties uitvoeren.

Meer over deze storage vormen kunt u lezen op: https://dutchitchannel.nl/523200/zoekresultaten.html?zoek=harold+koenders&categorie=&dossier=

Door: Harold Koenders, onafhankelijk Innovative Storage Strategist

Voor vragen kunt u terecht op: HaroldKoenders@outlook.com

+31 657702160

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!