Redactie - 18 oktober 2018

APC by Schneider Electric focust weer op de ‘edge’

Als wereldwijde specialist in energiemanagement, met vestigingen in meer dan honderd landen, biedt Schneider Electric geïntegreerde oplossingen voor diverse marktsegmenten. Sinds 2007 maakt APC onderdeel uit van dit miljardenconcern. Onder de naam APC by Schneider Electric produceert het tegenwoordig (onder meer) slimme noodstroomvoorzieningen plus bijbehorende beheersoftware voor IT-apparatuur ‘op locatie’ in het MKB-marktsegment. Dutch IT-channel sprak met Sonja Boots, Channel Manager bij Schneider Electric, over de ins en outs van deze hernieuwde aandacht voor een veilige, geïntegreerde fysieke infrastructuur aan de ‘edge’.

Data wordt tegenwoordig weer steeds vaker lokaal verwerkt. Op de vraag hoe dat precies komt, antwoordt Boots: “Cloud is jarenlang hét toverwoord geweest. Alles moest naar de cloud, en op locatie zou er op den duur weinig meer overblijven. Die fase is nu voorbij. En zo vreemd is dat niet, want als je teruggaat in de historie, dan zie je eigenlijk voortdurend een slingerbeweging van centraal naar decentraal en weer terug.”

Lage latency steeds belangrijker

De reden dat de slinger nu weer de andere kant op beweegt, wil overigens niet zeggen dat de cloud heeft gefaald, zegt Boots. “Het fenomeen cloud zal ook echt niet meer verdwijnen. Het is een prachtige technologie, die heel goed geschikt is voor een veelvoud aan applicaties. Maar de cloud is niet zaligmakend, zoals blijkt uit het ontstaan van steeds meer hybride oplossingen. Daarbij gaat men in steeds meer gevallen met zijn rekenkracht ook juist weer dichter op de gebruiker zitten. Een van de oorzaken daarvan is dat men steeds afhankelijker wordt van IT-voorzieningen. Met al die applicaties in je handpalm is elke vertraging een irritatie. Dus streeft men ernaar om de latency van met name de meest kritische applicaties zo laag mogelijk te houden.”

Zo zie je volgens Boots steeds meer technologie ontstaan waarmee je een goede schifting kunt maken tussen welke processen en data zo tijdkritisch zijn dat ze lokaal aan de edge moeten worden afgewerkt, en welke processen en data zonder problemen centraal kunnen worden afgehandeld. “Maar per saldo zie je nu dus wel dat er op de decentrale locaties weer steeds meer rekencapaciteit gevraagd wordt om de kritische bedrijfsprocessen die daarom vragen, lokaal uit te kunnen voeren.”

Rol APC by Schneider Electric

Doordat de data weer steeds vaker dichterbij de applicatie en de gebruiker wordt verwerkt, wordt de veiligheid van de lokale IT-infrastructuur en de robuustheid van de geboden connectiviteit ook weer steeds kritischer. Die apparatuur op locatie staat vaak op ongebruikelijke plekken, waar niet altijd de juiste voorzieningen zijn om de IT-apparatuur beschikbaar te houden en betrouwbaar te kunnen ondersteunen, stelt Boots. APC by Scheider Electric speelt hierop in en biedt uitkomst met speciaal op de edge afgestemde oplossingen in de vorm van slimme UPS-systemen, beveiligde kasten en beheerbare stroomverdelers.

“Het portfolio dat we voor dit segment leveren, kent drie lagen”, zegt Boots. Als basis leveren we onze gestandaardiseerde producten, die met elkaar getest worden en eenvoudig te beheren zijn. Daarbovenop leveren we een intelligentielaag met monitoring en beheertools. En ten derde leveren we fysieke beveiliging, waarmee we er alles aan doen om te zorgen dat niemand bij onze producten kan die daartoe geen rechten heeft.”

Producten speciaal voor de edge

Tot de recente door APC by Schneider specifiek voor de edge ontwikkelde producten behoren allereerst de gestandaardiseerde oplossingen, waarbij je in één rek de gehele fysieke infrastructuur geleverd krijgt. “In zo’n micro-datacenteroplossing wordt de UPS, de ventilatie, de stroomverdeling en alles wat daar verder nog bij hoort, heel compact samengebracht in één kast”, beschrijft Boots. “Je zet zo’n kast neer, plaatst de apparatuur erin en klaar ben je.”

Een ander product dat volgens Boots op UPS-gebied enorm aanslaat, is de begin dit jaar gelanceerde Smart-UPS met Lithium-Ion-batterijen. Die batterijen zijn lichter, compacter en gaan langer mee. “Dat is een product dat bij uitstek geschikt is voor de MKB-doelgroep. Met name voor die MKB-klanten die je op meerdere plaatsen wilt ontzorgen met een betrouwbare infrastructuur. Want zo’n Smart-UPS gaat wel zo’n tien jaar mee. Dus je hebt minder batterijwissels, en die batterijen zijn bovendien wat platter, zodat je minder grote units nodig hebt. En daarnaast is hij net als ieder ander APC-product ‘manageable’.”

Smart-UPS met SmartConnect

Een product dat hierbij aansluit, is de Smart-UPS met SmartConnect. Ook dat is een recent nieuw product dat specifiek is ontwikkeld voor de edge-markt en een hele reeks data genereert over zowel de prestaties van de UPS als over de omgeving ervan. Boots legt uit: “Die data wordt one-way opgeslagen in de Schneider-cloud, waarna de klant analyses naar zich toe kan halen, waarmee hij kan zien óf en wannéér de beschikbaarheid van zijn apparatuur in gevaar komt. Zo krijgt de beheerder, of de partner die het beheer voor de eindklant uitvoert, steeds meer tools in handen waarmee hij proactief kan ingrijpen aan de hand van waarschuwingen vooraf, die hij bijvoorbeeld via sms-berichten krijgt toegestuurd indien bepaalde thresholds worden overschreden.”

Interessant voor MSP-partners

De Smart-UPS met SmartConnect is volgens Boots met name een interessant product voor MSP-partners, die met deze UPS zonder dat ze daarvoor nog een apart extern product nodig hebben, rapportages kunnen overleggen aan hun SMB-klanten. “Daarnaast hebben we ook nog een apart Managed Services Programma, speciaal voor serviceproviders, waarmee ze nog wat meer middelen krijgen om de UPS in hun bestaande managementomgeving op te nemen. Dat hebben we in oktober vorig jaar geannonceerd en die uitrol is nog steeds gaande. MSP-partners met een eigen NOC en een ander managementsysteem, zoals bijvoorbeeld dat van Kaseya, kunnen ook koppelen met ons product, zodat het niet nodig is om in zo’n geval een aparte Schneider-monitoringtool neer te zetten. We sluiten gewoon aan op wat de partner al gebruikt.”

Edge-campagne!

Tot slot wil Boots nog kwijt dat APC by Schneider onlangs samen met Lenovo en Scale Computing een speciale campagne voor de edge heeft ontwikkeld om het ook voor MKB-eindklanten zo makkelijk mogelijk te maken om over te stappen naar een up-to-date omgeving op basis van hyperconverged-technologie en virtualisatiesoftware. “Dat is een specifieke samenwerking van deze drie fabrikanten, met ondersteuning van Copaco als distributeur, waarbij we het voor de eindklant heel eenvoudig maken om die overstap te maken. Daarbij zijn in eerste instantie ook zes partners betrokken om die trein in beweging te zetten. Dat is een belangrijke samenwerking, omdat we duidelijk zien dat we samen veel sterker staan en een veel completere oplossing kunnen bieden dan ieder apart.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!