Redactie - 19 oktober 2018

Franse minister wil vaart maken met Google-taks

De Franse minister van Economie is het getreuzel van de lidstaten beu. Volgens hem staat niets in de weg om Google, Amazon, Apple en Facebook te belasten.

"Genoeg gepraat, genoeg excuses", zei Le Maire volgens Reuters in een interview met Public Senat TV, het kanaal van de Franse senaat. "Zoals altijd in Europa staat het gebrek aan politieke wil in de weg. Alle technische kwesties zijn opgelost."

Belastingconstructies

Zijn uithaal gaat over de belasting die Europa wil opleggen aan grote buitenlandse bedrijven die in Europa hun digitale diensten aanbieden, maar op papier zeer weinig winst maken omdat ze het geld via verschillende (legale) constructies versluizen. Zo worden ze niet of amper belast.

Europa werkt daarom aan een taks die bij grote bedrijven drie procent van hun omzet (in plaats van hun winst) zou belasten. Maar de Europese discussie daarvoor sleept al jaren aan.

'Kleine landen houden voorstellen tegen'

Volgens Le maire zijn het vooral kleinere landen zoals Luxemburg en Ierland die de voorstellen tegenhouden. Zij hanteren vaak lagere tarieven waardoor giganten als Google, Amazon, Facebook of Apple net in hun landen een vestiging hebben. De Franse minister merkt tot slot op dat een mkb'er in Frankrijk of Duitsland gemiddeld veertien procentpunten meer belastingen betaalt dan de grote Amerikaanse technologiereuzen.

In samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!