Wouter Hoeffnagel - 25 oktober 2018

Nederlandse start-up Asperitas wint New Energy Challenge 2018

De Haarlemse start-up Asperitas wint de New Energy Challenge 2018 met hun Immersed Computing oplossing op basis van vloeistofkoeling voor datacenters. Het immersiekoelsysteem is duurzamer dan traditionele koelsystemen op luchtbasis. De jury prees de oplossing voor de energiebesparing en het hergebruik van energie in de snelgroeiende datacentermarkt. Als prijs krijgt Asperitas € 100.000,- van Shell Ventures.

Maikel Bouricius, Marketing Manager van Asperitas: "Dit is een grote dag voor Asperitas. Het winnen van de New Energy Challenge laat zien dat wij, als een cleantech bedrijf, op de juiste weg zijn om de datacenterindustrie groener te maken. Na twee jaar van ontwikkeling lanceerden we onze eerste oplossing in 2017, implementeerden we de eerste projecten dit jaar en we verwachten dat het winnen van deze award onze ontwikkeling nog verder kan versnellen. "

Energetische voetafdruk verminderen

De vraag naar datacenters groeit snel als gevolg van het toenemende gebruik van data. Datacenters hebben echter koelsystemen nodig en die vragen veel energie. Immersed Computing bouwt voort op bestaande vloeistof-immersiekoelingstechnologieën door de integratie van stroom- en netwerkcomponenten toe te voegen, de koelfysica te verbeteren en tegelijkertijd de bruikbaarheid te waarborgen door het juiste ontwerp en engineering. Met deze technologie kan de energetische voetafdruk van een datacenter met 50% worden verminderd. De gebruikte elektriciteit wordt in andere energie omgezet: heet water tot 65 graden Celsius. De energie kan hiermee worden ingezet als schaalbare en praktische bron voor verwarming.

Geert van de Wouw, Vice President van Shell Ventures: "Asperitas heeft een complete en geïntegreerde energieoplossing bedacht die effectief kan worden gebruikt in de meeste, zo niet alle, situaties. Het is een technologie die een oplossing biedt voor een toepassing die met immense snelheid groeit. Om die reden kan Asperitas een waardevolle rol spelen in de energietransitie".

Runners-up

Er vielen ook nog twee andere start-ups in de prijzen: Enapter and Lancey Energy Storage. Enapter, dat kantoren heeft in Duitsland, Italië en Thailand, biedt een cradle-to-cradle recyclebare, krachtige opslagoplossing met een hoge capaciteit. Hun elektrolysers verwerken intermitterende energie uit hernieuwbare bronnen en hebben geen kostbare metalen nodig.

Lancey Energy Storage uit Frankrijk biedt een nieuwe generatie elektrische verwarmingsradiatoren die bijdragen aan een betere integratie van hernieuwbare energiebronnen op het elektriciteitsnet en aan het verlagen van verwarmingskosten. Met hun technologie kan iedereen bijdragen aan het versnellen van de energietransitie.

Beide runners-up zullen rechtstreeks toegang krijgen tot de accelerator programma’s van YES!Delft of Rockstart om hun bedrijf vooruit te helpen.

Overgang naar nieuwe energiemix versnellen

Van de Wouw: "Samenwerking tussen start-ups, ondernemers en bedrijven is essentieel om een echte overgang naar een nieuwe energiemix te versnellen. Het is duidelijk dat de wereld de komende decennia meer en schonere energie nodig zal hebben om aan de groeiende vraag te voldoen. Om dit te realiseren zijn de volledige toewijding, innovatie en vindingrijkheid van meerdere actoren vereist. Onze winnaars hebben deze kwaliteiten gedemonstreerd."

Op de foto v.l.n.r.: Freerk Bisschop (Rockstart), Nina Dietrich (Asperitas), Evert Jaap Lugt (YES!Delft), Geert van de Wouw (Shell Ventures) en Maikel Bouricius (Asperitas)

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!