Wouter Hoeffnagel - 25 oktober 2018

Facebook krijgt Britse boete wegens datamisbruik apps

Facebook krijgt in het Verenigd Koninkrijk een boete van 500.000 Britse pond, omgerekend zo'n 645.000 euro, opgelegd wegens het misbruik van data verzameld door apps. Met deze werkwijze heeft het sociale netwerk de Britse databeschermingswet ernstig geschonden, stelt de Britse Information Commissioner's Office (ICO).

Dat Facebook een boete van de ICO tegemoet kon zien was al langer bekend. Nu maakt de ICO ook de hoogte van deze boete bekend. De boete wordt opgelegd vanwege de wijze waarop Facebook in de periode 2007 tot en met 2014 is omgesprongen met gegevens van gebruikers. Veel apps bleken in deze periode ten onrechte toegang te hebben gehad tot gebruikersgegevens, zonder dat gebruikers hiervoor expliciet toestemming hebben gegeven. Ook over gebruikers die de apps in kwestie niet hebben gedownload maar bevriend waren met gebruikers die dat wel hadden gedaan werd informatie verzameld.

Cambridge Analytica

Daarnaast stelt de ICO dat Facebook apps en developers die zijn platform gebruiken onvoldoende heeft gecontroleerd en er hierdoor niet in is geslaagd persoonlijke informatie van gebruikers afdoende te beschermen. De toezichthouder wijst hierbij op het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij informatie van 87 miljoen Facebook-gebruikers wereldwijd zonder toestemming werden verzameld. Deze data is ingezet om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Dit misbruik van gebruikersgegevens werd in 2015 ontdekt, maar Facebook nam pas in 2018 maatregelen tegen Cambridge Analytica en verwijderde het bedrijf van zijn netwerk. Bij het datalek zouden tenminste een miljoen Britse gebruikers zijn getroffen. Door de misstand lopen zij het risico dat hun persoonlijke gegevens worden misbruikt, aldus de ICO.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!