Redactie - 27 oktober 2018

Twitter boekt winst bij minder actieve gebruikers

Twitter heeft minder actieve gebruikers. Volgens het bedrijf zelf komt dat door het verwijderen van nepaccounts. Wel blijkt het bedrijf nu consistent winstgevend te zijn.

Twitter verliest actieve gebruikers. Dat blijkt uit de kwartaalresultaten van de berichtendienst. Het aantal maandelijks actieve gebruikers daalde afgelopen kwartaal van 335 miljoen naar 326 miljoen. Maar het aantal mensen dat elke dag actief is, steeg juist met 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens Twitter zelf heeft een en ander te maken met het verwijderen van nepaccounts.

Het bedrijf kreeg veel kritiek na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Die zouden mede via nepgebruikers op sociale media zijn beïnvloed. In reactie daarop haalde Twitter flink de bezem door accounts die geautomatiseerd spam of propaganda de wereld insturen. Volgens topman Jack Dorsey kosten die ingrepen op de korte termijn weliswaar klanten, maar zijn ze op de lange termijn nodig om gebruikers aan het platform te binden.

Nog uit de resultaten moet blijken dat Twitter, na tien jaar, nu een consistent winstgevend bedrijf is. De resultaten die het net heeft bekendgemaakt vormen nu het vierde kwartaal op rij waarin de berichtendienst in het groen blijft. In juli, augustus en september verdiende Twitter 758,1 miljoen dollar, omgerekend 666 miljoen euro. Dat is 29 procent meer dan in dezelfde maanden vorig jaar. De winst was 295,4 miljoen dollar (bijna 260 miljoen euro). Het is alvast Twitters grootste kwartaalwinst in zijn geschiedenis en het lijkt er dan ook op dat het bedrijf zijn zakenmodel stabiel heeft gekregen.

In samenwerking met Datanews

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!