Witold Kepinski - 29 oktober 2018

IBM haalt Red Hat binnen voor 34 miljard dollar

IBM koopt Red Hat, leverancier van open source cloud-software. De twee bedrijven hebben een definitieve overeenkomst bereikt waarbij IBM alle uitgegeven en uitstaande gewone aandelen van Red Hat zal verwerven voor ongeveer 34 miljard dollar. Het betreft de grootste overname ooit voor IBM.

"De overname van Red Hat is een game-changer. Het verandert alles over de cloudmarkt" zegt Ginni Rometty, IBM Chairman, President en Chief Executive Officer. "IBM wordt 's werelds nummer 1 hybride cloudprovider en biedt bedrijven de enige open cloud-oplossing die de volledige waarde van de cloud voor hun bedrijf ontsluit."

Cloud

"De meeste bedrijven zijn momenteel slechts 20 procent op hun cloudreis en huren rekenkracht om kosten te besparen," zegt de IBM ceo. "De volgende 80 procent gaat over het ontsluiten van zakelijke waarde en het stimuleren van groei. Dit is het volgende hoofdstuk van de cloud. Het vereist verschuivende bedrijfsapplicaties naar hybride cloud, extra data te extraheren en elk onderdeel van het bedrijf te optimaliseren, van supply chains tot sales."

Open Source

"Open source is de standaardkeuze voor moderne IT-oplossingen en ik ben ongelooflijk trots op de rol die Red Hat heeft gespeeld bij het tot stand brengen van die realiteit in de onderneming", aldus Jim Whitehurst, President en CEO van Red Hat. "De krachten bundelen met IBM zal ons een grotere schaal, middelen en mogelijkheden bieden om de impact van open source als basis voor digitale transformatie te versnellen en Red Hat voor een nog groter publiek te brengen - en tegelijkertijd onze unieke cultuur en standvastigheid te behouden om open source-innovatie te openen."

Applicaties

Deze acquisitie brengt volgens de twee partijen de beste hybride cloudproviders samen en stelt bedrijven in staat om alle bedrijfsapplicaties veilig naar de cloud te verplaatsen. Bedrijven gebruiken vandaag al meerdere clouds. Uit onderzoek blijkt echter dat 80 procent van de bedrijfsworkloads zich nog moet verplaatsen naar de cloud, tegengehouden door de eigen aard van de hedendaagse cloudmarkt. Dit voorkomt overdraagbaarheid van gegevens en applicaties over meerdere clouds, gegevensbeveiliging in een multi-cloudomgeving en consistent cloudbeheer.

Hybride

IBM en Red Hat beweren sterk gepositioneerd te zijn om dit probleem aan te pakken en hybride multi-cloud-acceptatie te versnellen. Samen zullen ze klanten helpen cloud-native bedrijfsapplicaties sneller te maken, grotere portabiliteit en beveiliging van gegevens en applicaties over meerdere publieke en private clouds heen te brengen, allemaal met consistent cloudbeheer. Daarbij zullen ze gebruik maken van hun gedeelde leiderschap in sleuteltechnologieën, zoals Linux, containers, Kubernetes, multi-cloud management en cloud management en automatisering.

Linux

De samenwerking tussen IBM en Red Hat is al 20 jaar aan de gang, met IBM als een vroege supporter van Linux, in samenwerking met Red Hat om Linux van ondernemingsniveau te ontwikkelen en te laten groeien en recenter om Kubernetes en hybride cloudoplossingen voor klanten te brengen. Deze innovaties zijn kerntechnologieën geworden binnen de hybride cloudactiviteiten van IBM ter waarde van 19 miljard dollar. Tussen hen hebben IBM en Red Hat meer bijgedragen aan de open-sourcecommunity dan welke andere organisatie dan ook.

"De aankondiging van vandaag is de evolutie van onze jarenlange samenwerking", zegt Rometty. "Dit omvat onze gezamenlijke Hybrid Cloud samenwerkingsaankondiging in mei 2018, een belangrijke voorbode van onze reis tot op de dag van vandaag."

Cloud Providers

Met deze overname zal IBM zich volgens Rometty blijven inzetten voor Red Hat's open governance, open source-bijdragen, deelname aan de open-sourcecommunity en het ontwikkelingsmodel en het bevorderen van zijn wijdverspreide ontwikkelaarscosysteem. Daarnaast zullen IBM en Red Hat zich blijven inzetten voor de voortdurende vrijheid van open source, via inspanningen als octrooipromis, GPL-samenwerkingsverbintenis, het Open Invention Network en het LOT-netwerk.

Enterprise

IBM en Red Hat zullen ook doorgaan met het bouwen en verbeteren van Red Hat-partnerschappen, inclusief die met grote cloudproviders, zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud, Alibaba en meer, naast de IBM Cloud. Tegelijkertijd zal Red Hat profiteren van de hybride cloud- en enterprise-IT-schaal van IBM bij het helpen uitbreiden van hun open source technologieportfolio naar bedrijven wereldwijd.

"IBM is vastbesloten om een ??authentieke multi-cloudprovider te zijn en we zullen prioriteit geven aan het gebruik van Red Hat-technologie voor meerdere clouds", aldus Arvind Krishna, Senior Vice President van IBM Hybrid Cloud. "Door dit te doen, zal IBM open source-technologie ondersteunen waar deze ook draait, waardoor het aanzienlijk kan opschalen in commerciële omgevingen over de hele wereld."

Development

Na afronding van de overname zal Red Hat zich bij IBM's Hybrid Cloud-team voegen als een afzonderlijke eenheid, waarbij de onafhankelijkheid en neutraliteit van Red Hat's open source ontwikkelingsbetrokkenheid, huidige productportfolio en go-to-market-strategie en ontwikkelingscultuur worden bewaard. Red Hat zal worden geleid door Jim Whitehurst en het huidige managementteam van Red Hat. Jim Whitehurst zal ook toetreden tot IBM's senior managementteam en rapporteren aan Ginni Rometty. IBM is van plan om het hoofdkantoor, de faciliteiten, de merken en de praktijken van Red Hat te handhaven.

"De toewijding van IBM om de dingen die Red Hat succesvol hebben gemaakt - altijd na te denken over de klant en de open-sourcecommunity - maken dit een geweldige kans voor niet alleen Red Hat maar ook open source in bredere zin," zei Paul Cormier, President, Producten en technologieën, Red Hat. "Sinds de dag dat we besloten hebben om open source naar de onderneming te brengen, is onze missie onveranderd gebleven. En nu is een van de grootste technologiebedrijven op het gebied van technologie op de planeet overeengekomen om met ons samen te werken om onze inspanningen op te schalen en te versnellen, waardoor open source-innovatie wordt toegevoegd aan een nog groter gebied van de onderneming."

Door: Witold Kepinski

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!