Wouter Hoeffnagel - 29 oktober 2018

Universiteiten vrezen tekort aan AI-docenten

Nederlandse universiteiten vrezen een 'braindrain' op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De universiteiten vrezen dat hun promovendi massaal kiezen voor een carrière bij een Amerikaanse universiteit of in het bedrijfsleven.

Deze zorgen uit Maarten de Rijke, directeur van het nationaal instituut voor kunstmatige intelligentie ICAI, tegenover het Financieele Dagblad (FD). De Amerikaanse universiteit MIT maakte onlangs bekend 1 miljard dollar te investeren in een nieuw centrum voor AI. Voor dit centrum worden in totaal vijftig nieuwe docenten gezocht.

'90% van onze promovendi gaat buiten universiteit aan de slag'

"MIT zal de beste onderzoekers en promovendi proberen weg te zuigen", aldus De Rijke tegenover het FD. "Nu al gaat tot 90% van onze promovendi buiten de universiteit aan de slag. Wordt dat 100%, dan hebben we geen nieuwe opleiders meer voor de volgende generatie wetenschappers."

De braindrain is een groot probleem, aangezien er momenteel al een gebrek is aan AI-docenten. Zo hebben Amsterdamse universiteiten plek voor tweehonderd studenten, terwijl zij 700 aanmeldingen hebben ontvangen. De Radboud Universiteit laat 170 studenten toe voor de bacheloropleiding AI.

Samenwerken met bedrijven

Vrijwel alle promovendi gaan aan de slag in het bedrijfsleven. "Daarom moeten we het probleem samen met bedrijven proberen op te lossen. Dat vraagt om meer creativiteit bij het aanbieden van arbeidsvoorwaarden", stelt De Rijke. Zo verdient een Nederlandse promovendus als universitair docent bruto 60.000 euro per jaar. In het bedrijfsleven verdient diezelfde promovendus echter het dubbele, terwijl het salaris in de VS kan oplopen tot het vijfvoudige.

Naast salaris zijn echter ook andere voorwaarden van belang. De Rijke: "Het startpakket waarmee je een toponderzoeker binnenhaalt bestaat ook uit getalenteerde collega's, toegang tot de beste data en rekenkracht, en loopbaanperspectieven."

Meer informatie is te vinden bij het FD.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!