Wouter Hoeffnagel - 29 oktober 2018

22% meer ICT-vacatures

Het aantal ICT-vacatures op de Nederlandse arbeidsmarkt is in het derde kwartaal met 22% gestegen. In totaal werden 55.793 vacatures uitgeschreven. Vooral naar ontwikkelaars, Service Desk Agent en Technical Specialists is veel vraag.

Dit blijkt uit de ICT Arbeidsmarktrapportage over Q3 2018 van detacheringsbureau iSense IT Professionals. Veruit de meeste vacatures zijn gericht op developers, waarbij vooral veel vraag is naar C, C++ en C# programmeurs, systems engineers en PLC engineers.

Meer vraag naar dataspecialisten

Daarnaast is ook de vraag naar dataspecialisten snel gestegen. In het laatste kwartaal van 2015 stonden er nog ongeveer duizend vacatures open voor dataspecialisten. Dit aantal is inmiddels ruim verdubbeld; in Q3 2018 stonden er een vijfde meer vacatures voor dataspecialisten open dan een kwartaal eerder. In absolute aantallen valt op dat de vraag naar datawarehousespecialisten flink is gestegen.

Ook de vraag naar analisten is opnieuw gestegen, wat verband houdt met de stijgende vraag naar dataspecialisten. De grootste stijging is zichtbaar in de vraag naar systeemanalisten, waarvoor 71 vacatures werden uitgeschreven ten opzichte van 39 een kwartaal eerder.

Andere resultaten

Andere opvallende resultaten uit het onderzoek zijn:

  • de vraag naar digital media specialisten is met ruim 30% gestegen, waarbij de meeste nieuwe vacatures gericht zijn op user interface designers. 
  • het aantal vacatures voor securityspecialisten is in de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld.
  • de vraag naar ICT-professionals in de onderwijs- en onderzoekssector is met 3% gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder.
  • in de bouw is de vraag juist gestegen van 800 vacatures in het laatste kwartaal van 2015 naar bijna 1.400 nu.

De ICT Arbeidsmarktrapportage over Q3 2018 kan hier worden aangevraagd.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!