Redactie - 30 oktober 2018

‘Curator failliet ziekenhuis kan inkomsten genereren met verkoop softwarelicenties’

Wat bij veel organisatie onbekend is, is dat bij een faillissement van een bedrijf, ziekenhuis of zorgorganisatie de curator de beschikking krijgt over honderden softwarelicenties die hij kan verkopen om inkomsten te genereren voor de schuldeisers van de failliete ziekenhuizen. “Zelfs als een organisatie een doorstart maakt, behoudt de curator wettelijk gezien de vrijheid om de softwarelicenties te verkopen”, weet Victor Nii Dsane van Qlicense, dat gespecialiseerd is in aankoop en licentiemanagement van softwarelicenties.

Softwarelicenties worden standaard overtollig bij een faillissement. In het geval van ziekenhuizen, zoals deze week in Amsterdam en Flevoland, gaat het om honderden zo niet duizenden computers waarop Microsoft-software is geïnstalleerd. De overtollige softwarelicenties maken deel uit van de failliete boedel en kunnen dus door de curator worden verkocht. “Overtollige licenties kopen en verkopen wordt steeds aantrekkelijker en populairder onder bedrijven, maar zeker ook bij zorginstellingen. Er zijn veel financiële voordelen om te werken met gebruikte Microsoft-licenties”, benadrukt Dsane, die aangeeft de situatie bij de ziekenhuizen in Amsterdam en Flevoland uit maatschappelijk oogpunt te betreuren. “Het is gewoon een hele treurige situatie, maar het faillissement is wel een feit. Bij een doorstart kan de curator ervoor kiezen om de softwarelicenties over te dragen. Hij kan ze echter ook verkopen om meer inkomsten voor de schuldeisers te genereren. In dat geval zal het ziekenhuis weer nieuwe licenties moeten komen, maar als ze slim zijn kiezen ze er dan voor om de softwarelicenties tweedehands aan te kopen.” Het is nu nog interessanter omdat Microsoft onlangs de kortingsregeling voor softwarelicenties voor leden van onder anderen NVZ, GGZ, Actiz en VGN heeft laten vervallen.”

Populair

Sinds het Europees Hof heeft bepaald dat Microsoft-licenties (voor onder meer Windows, Office en SharePoint) doorverkocht mogen worden, heeft de handel van tweedehandse licenties in Europa een flinke vlucht genomen. Dsane: “Verschillende zorgorganisaties hebben inmiddels door dat zij met de aankoop van overtollige licenties veel kosten kunnen besparen, maar ook winst kunnen maken door te verkopen of inkomsten kunnen genereren na een overname of faillissement. Zorginstellingen moeten zich uiteraard wel aan de regels houden. Daarom is het belangrijk om een deskundige tussenpartij zoals Qlicense in te schakelen die de aankoop en verkoop van de tweedehands licenties begeleidt.”

Victor Nii Dsane is Director Consultant van Qlicense. Het bedrijf is gespecialiseerd in onafhankelijk licentieadvies en in de aan- en verkoop van tweedehands softwarelicenties. Meer informatie via www.qlicense.nl 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!