Redactie - 30 oktober 2018

SAP laat trots mooie cases zien

SAP laat trots mooie cases zien image

Bij het event Connect to Innovate liet SAP nadrukkelijk zien met welke innovatieve projecten het bezig is. De cases waren breed uiteenlopend, zowel qua soort oplossing als qua branche. Ze hadden wel allemaal gemeen dat een implementatiepartner van SAP een belangrijke rol speelde. We zetten er zeven op een rij. De drie Gold-winnaars van de SAP Quality Awards en vier andere bijzondere projecten.

Jan Snel met Dimensys (winnaar SAP Quality Award in de categorie ‘Fast Delivery’)

Samen met implementatiepartner Dimensys deed bouwbedrijf Jan Snel het laatste deel van zijn naam eer aan. In slechts vijf maanden tijd werd het applicatielandschap vernieuwd en werd S/4HANA geïmplementeerd. “Die snelheid was inderdaad heel bijzonder”, vindt Richard Brinkman van Jan Snel. Over de noodzaak van het project zegt hij: “We hebben de ambitie om internationaal hard te groeien en daarvoor hebben we een systeem nodig dat daarin mee kan. Daarom viel de keuze op S/4HANA.”

“Vijf maanden is echt uniek”, zegt ook David Verhagen van Dimensys. “Door goede samenwerking binnen ons eigen team en met de klant hebben we in die korte tijd een mooi eindresultaat neergezet met de implementatie van S/4HANA plus onze add-on Prefab SAP.”
“We hebben nu uniforme processen in al onze vestegingen en krijgen veel makkelijker onze managementinformatie”, merkt een tevreden Richard Brinkman.

Signify met McCoy (winnaar SAP Quality Award in de categorie ‘Innovation’)

Signify en partner McCoy verbeterden met hun project het welzijn van kippen. “We hebben licht ontwikkelt om de kwaliteit van leven in de veeteelt te verbeteren”, begint Hans van Diem van Signify zijn verhaal. “We kiezen voor licht met bepaalde golflengtes. Kippen zijn daardoor meer ontspannen en groeien uiteindelijk ook beter, zo heeft Wageningen University aangetoond. Dat resulteert in een beter dierenwelzijn, maar ook de boer profiteert ervan.”

McCoy zorgde er onder andere voor dat de zogeheten lichtrecepten (combinaties van golflengtes) zijn te downloaden door de gebruikers. Steven Spronk van McCoy is ook trots op het project. “Het is tot stand gekomen met de nieuwste technologieën, zoals het SAP Cloud Platform. Dat hebben we bewust gedaan zodat we de connectie met het SAP back-end systeem kunnen maken. De volledige administratie blijft daardoor gewoon op orde, maar boeren kunnen voor het downloaden van de lichtrecepten gebruik maken van innovatieve technieken.”  

BAM Infra met Expertum en Dimensys (winnaar SAP Quality Award in de categorie ‘Business Transformation’)

BAM had door overnames en fusies te maken met vijf verschillende ERP-systemen. Het wilde daarom standaardiseren en moderniseren. “Als eerste in Nederland zijn we overgestapt naar een greenfield S/4HANA omgeving”, zegt Luc Boon van BAM. “Nu zijn we van vijf totaal verschillende sets van data-definities en processen overgestapt op een transparant en gestandaardiseerd geheel.”
Het project is inmiddels voor bijna alle delen van BAM afgerond. “We kunnen zeggen dat het goed bevalt. We hebben natuurlijk bedrijfsonderdelen die ver uiteenlopen en die verschillen merk je. Maar zeker voor BAM Materieel en BAM Energie & Water werkt het echt fantastisch.”

Sjoerd van Middelkoop van Expertum is ook trots. “De goede samenwerking met BAM, maar ook met Dimensys, zorgde ervoor dat we veel expertises samen konden voegen en heel snel mooie resultaten boekten. Dat we dan ook nog beloond worden met een Quality Award is een prachtige bekroning.”

Jumbo met Oliver IT
Supermarktketen Jumbo werkt voor het verzamelen van gegevens van nieuwe artikelen en  bij het wijzigen van reeds bestaande artikelen met een proces dat RAK (Rollende Artikel Kalender) heet. Het wordt met name gebruikt door assortimentsmanagers en supplychain medewerkers. Tot voorkort was RAK een Excel-toepassing en die stamde uit de tijd voor de overname van C1000. Theo Reimert van Jumbo vertelt dat verandering noodzakelijk was. “We hadden behoefte aan een uniform proces, waarbij alle assortimentsmanagers op dezelfde manier omgaan met het opvoeren, muteren en saneren van artikelen. Het artikelproces is voor ons als retailer cruciaal. We willen snel kunnen anticiperen op innovaties, maar ook op het eventueel terugroepen van een product.”

Oliver IT ontwikkelde een oplossing op maat, vertelt Sander van Laarhoven. “RAK is met behulp van het SAP-platform geautomatiseerd tot een webapplicatie. Met deze nieuwe oplossing is de kans op fouten veel kleiner. Bovendien hebben we analytics toegevoegd, waardoor Jumbo nu veel waardevolle KPI’s uit RAK kan halen.”

Fujifilm met Quinso
“We zaten nog op SAP 4.0B uit 1999 en kozen voor S/4HANA en een Fit to standard aanpak”, vertelt Job Verhoeven namens Fujifilm. Het project is groot. “Er staat nu twintig jaar maatwerk. Het is alsof je een boom omvertrekt met wortels die overal reiken.”

Ook voor Quinso is het een verre van alledaags project, vertelt Hubert Wezenberg. “Iedereen praat over S/4HANA, maar een volledige implementatie, dus niet alleen een nieuwe database, is geen eenvoudige opgave. Het bijzondere hiervan is onder meer dat Fujifilm als eerste in Nederland koos voor de combinatie van Production Planning en Detailed Scheduling. Daarmee kunnen ze met hun planning nu een flinke stap vooruit maken.”
Verhoeven: “Als alles straks staat kunnen we met de upgrades mee en hebben we minder onderhoud. Deze case in Nederland is niet voor niets een pilot voor de andere landen. Ons hoofdkantoor in Japan houdt dit goed in de gaten.”

Alliander met Plainwater
“We hebben bij Alliander veel afdelingen die allemaal hun planning hadden”, begint Rob Wissink van Alliander zijn verhaal. “We willen echter als één organisatie optreden, met één goede tool voor planning. Dat is SAP BPC (Business Planning and Consolidation) geworden. Verdeeld over meerdere projecten die allemaal ongeveer een half jaar duurden hebben we stap voor stap alle afdelingen overgebracht naar SAP BPC. Het resultaat is een geoptimaliseerde en gestandaardiseerde planning. Daarmee werken we efficiënter en besparen we kosten.”

Tiemen van der Tuijn van Plainwater is trots op het project, dat zich in de afrondende fase bevindt. “Waar het voor ons begon met het uitvoeren van een vooraf bepaalde opdrachten zitten we nu om de tafel om over een visie voor de komende vijf jaar mee te denken.” Wissink: “Wat ik waardeer in Plainwater is dat ze erg no nonsense zijn. Niet eerst allerlei documenten schrijven, maar gewoon de mouwen opstropen en het probleem oplossen.”

Swiss Sense met Oliver IT
“We zijn, in samenwerking met Oliver IT, onze rittenplanning en leverafspraken aan het digitaliseren”, legt Lieke van Helvoort, de manager van dit project bij Swiss Sense, uit. “De voordelen zitten aan twee kanten. Klanten kunnen straks afspraken online inplannen, wat de klantvriendelijkheid verhoogt. En wij verhogen onze efficiëntie doordat we gemiddeld vier kilometer per order besparen.”

Oliver IT is gespecialiseerd in dit soort projecten. “We maken front end oplossingen bovenop SAP”, zegt Willem Janssen van Oliver IT. Het zorgde bij dit project voor de implementatie en daarvoor al voor het ontwerp. “Dit project gaat om het integreren van data uit SAP met een complex algoritme in de cloud. Door dat bij elkaar te brengen zorgen we voor een efficiënt proces bij Swiss Sense. Dat is echt iets gaafs.”

 

Bekijk de video met de SAP cases.

Door: Johan van Leeuwen

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!