Redactie - 02 november 2018

Strategische aardverschuiving Open Source speelveld

Strategische aardverschuiving Open Source speelveld image

Bij het bericht dat IBM Red Hat over voor 34 miljard dollar had waarschijnlijk niemand meer vragen over de aanwezigheid, importantie en de potentie van Open Source platformen. IBM ondersteunt Linux sinds 1998 voor zijn mainframe en server omgevingen en investeerde meer dan een miljard dollar in Linux software specialistische architectuur.

Waarom IBM Red Hat overneemt lijkt wel duidelijk nu Microsoft en Amazon Cloudoplossingen steeds belangrijker schijnen te worden en dat Amazon en Microsoft de Cloudmarkt lijken te gaan domineren. Dat IBM met technologische innovatie binnen Open Source de voortuitgang zoekt was al duidelijk getuige het Hyperledger-(blockchain)project op basis Linux technologie.

Reactie van Open Source speler SUSE

Direct na het bekend worden van informatie betreft de overname vroegen we een reactie aan een van de andere Open Source specialisten wat dit zou betekenen voor het Open Source platform in het algemeen en voor de concurrentiepositie van SUSE in het bijzonder.

Recent kwam het van oorsprong Duitse SUSE wat eerder in handen was van het Britse Micro Focus in eigendom van een Zweedse investeringsgroep die er een slordige 2.5 miljard dollar voor betaalde.

De redenering is duidelijk; SUSE wenst door de Zweedse Linux-distributie, het alternatief te kunnen bieden voor de “All American” Linux combinatie. En tegen de achtergrond van spanningen omtrent handelsverdragen tussen de VS en Europa kunnen zakelijke Open Source gebruikers een infrastructuursoftwareleverancier met Europese oorsprong best op prijs stellen.

In een verklaring meldt Senior-Manager, Public Relations SUSE Kevan Barney; “De aankondiging van IBM's voornemen Red Hat is te verwerven geeft een duidelijke indicatie weer van het belang en importantie van open source technologie weer en welke rol het platform zal gaan zal spelen in de huidige en toekomstige richting van IT-infrastructuur. SUSE zal in haar vooruitgang als onafhankelijke speler positie kiezen om heel nauw met haar partners en Clientèle te blijven samenwerken om ervoor te zorgen dat deze volledig kunnen profiteren van de vrijheid en flexibiliteit die Enterprise Open Source Solutions ze te bieden heeft.”

Los van de reactie op IBM`s aankoop van Red Hat had het Zweedse EQT Partners als de nieuwe eigenaar van SUSE deze zomer al aankondigt  dat de ontwikkeling van de bekende Linux-distributie een oppepper gaat krijgen.

Meer over Linux en Open source technologieën op: https://dutchitchannel.nl/608440/kubernetes-en-docker-systemen.html

Door: Harold Koenders, Onafhankelijk Innovative Storage Strategist

Voor vragen kunt u terecht op: HaroldKoenders@outlook.com

+31 657702160

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!