6% minder smartphones verkocht
03-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

6% minder smartphones verkocht

We kopen minder smartphones dan een jaar geleden en dat is vooral voelbaar bij Samsung en de kleinere spelers. Huawei en Xiaomi doen het opvallend goed.

Volgens cijfers van marktanalist IDC voor het derde kwartaal werden er tussen juli en eind september 355,2 miljoen toestellen verkocht. Dat zijn er zes procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar belangrijker is dat die cijfers al vier kwartalen op rij dalen. IDC maakt zich zorgen. Het analistenbedrijf verwacht wel nieuwe groei in 2019 maar durft niet zeggen hoe sterk die zal zijn.

Samsung blijft marktleider

Als we kijken naar de top vijf dan merken dan blijft Samsung marktleider, al daalt de voorsprong. Met 72,2 miljoen verkochte toestellen (20,3% marktaandeel) zag het zijn verkoop met 13,4 procent dalen. Volgens IDC doet het vlaggenschip, de Galaxy Note 9, het wel goed, maar verliest het bedrijf terrein in het midden- en lage segment.

Huawei maakt de omgekeerde beweging. Voor het tweede kwartaal op rij is het bedrijf de tweede grootste smarpthoneverkoper ter wereld, goed voor 52 miljoen toestellen (14,6% marktaandeel), een stijging van 32,9 procent op jaarbasis.

idc-smartphonemarkt-Q3-2018.png

Apple is stabielste speler

Apple lijkt op plaats drie de stabielste speler met 46,9 miljoen toestellen (13,2% marktaandeel). Een daling van 0,5 procent.

Xiaomi groeit met 34,3 miljoen toestellen (9,7% marktaandeel) maar liefst 21,2 procent. Volgens IDC komt dit door een succesvolle periode in India en Indonesië en het feit dat de Chinese speler stilaan in Europa zijn toestellen begint te verkopen.

OPPO, in Europa nog grotendeels onbekend, verkocht 29,9 miljoen toestellen (8,4% marktaandeel), al is dat een daling van 19,9 procent.

Grootste spelers hebben twee derde marktaandeel

De vijf grootsten zijn samen goed voor ongeveer twee derde van de markt. De overige spelers (denk daarbij aan HTC, Sony, LG, OnePlus, Wiko, Nokia, BlackBerry, Motorola, Asus en anderen, verkopen samen 119,9 miljoen toestellen, 19,9 procent minder dan een jaar geleden. Al wil dat weliswaar niets zeggen over de individuele verkoop van sommige van deze spelers.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Mobility