Redactie - 02 november 2018

De cloud en zijn aartsvijand: De organisatie

Hoewel het doen van voorspellingen altijd een riskante bezigheid is, durf ik deze wel aan: zakelijk cloudgebruik gaat in de komende jaren flink toenemen. Dat is een voortzetting van een trend die we al jaren zien. Cloudonderzoeker RightScale meldt in zijn rapport State of the Cloud 2018 zelfs dat 92% van de bedrijven nu al gebruik maakt van public clouds. En bedrijven verwachten hun cloud-uitgaven, vooral in public cloud, het komende jaar ook nog eens flink te verhogen. 

De cijfers van Rightscale lijken mij wat optimistisch. Het geeft te denken over de gehanteerde definitie van cloud. Zo omvat de definitie van sommigen bijvoorbeeld ook Colocation, Hosting en SaaS-diensten. Voor mij niet, maar het zou wel een verklaring zijn voor het astronomische percentage dat Rightscale rapporteert. Hoe dan ook, het staat als een paal boven water dat cloud aan populariteit wint.

Wanneer we kijken naar de redenen voor deze trend, stuiten we al snel op de kostencomponent. De public cloud wordt steeds voordeliger, omdat de schaalvoordelen toenemen door het toegenomen gebruik en de prijs dus naar beneden kan. De lagere prijs zorgt voor nog meer gebruik, wat op zijn beurt weer zorgt voor een nog gunstigere prijs. Deze spiraal is enkele jaren geleden gestart. De prijsniveaus zijn nu dusdanig, dat het voor veel toepassingen voordeliger is voor bedrijven om wel voor public cloud te kiezen dan om dat niet te doen.

Wat ook een rol speelt is de ‘buzz’ rondom alles wat met cloud te maken heeft. Ook dit speelt binnen de IT-sector al jaren, maar de laatste tijd spreekt letterlijk iedereen over de cloud. Zelfs de heren bankiers van Goldman Sachs houden zich tegenwoordig bezig met cloud-vraagstukken en voorspellingen. Het verbaast mij dan ook niet dat niet alleen start-ups, maar ook de meer traditionele bedrijven de stap naar de cloud -willen- maken.

Hoewel bekendheid en kostenbesparing zeer valide redenen zijn om steeds meer applicaties naar de cloud te migreren, ben ik van mening dat de belangrijkste reden een andere zou moeten zijn. En die reden raakt de kern van het succes van een onderneming. Een goede cloudstrategie levert een bedrijf in één klap voordelen op als schaalbaarheid, flexibiliteit, innovatie en snellere time-to-market. Een bedrijf kan immers gelijk beginnen, zonder eerst een investering in ‘ijzer’ te hoeven doen. Tevens is alles meteenwereldwijd schaalbaar. Tenslotte bevat public cloud steeds meer geïntegreerde diensten die bedrijven als bouwblokken kunnen inzetten waardoor toepassingen als machine learning en artificial intelligence ineens binnen handbereik komen.

Zijn er dan geen schaduwkanten aan een migratie naar de cloud? Helaas wel: het is in de meeste gevallen een complex proces. Alle grote cloud-vendoren en system integrators hebben zo hun eigen stappenplan ontwikkeld dat hun klanten hierbij een leidraad moet bieden. We kunnen de vendoren niet van al te veel creativiteit betichten, want als je goed kijkt naar al die stappenplannen, zijn die feitelijk identiek aan elkaar. En hoewel de theorie vrij helder lijkt, is de praktijk dat niet altijd. Vaak zien we dat bedrijven op een bepaald punt tegen een muur aanlopen na een initieel succesvol eerste project.

Keer op keer kan ik de oorzaak van de problemen scharen onder het kopje ‘organisatorisch’; en dus niet onder ‘technisch’, waar vooraf vooral rekening mee werd gehouden. Door vraagstukken als gebrek aan vaardigheden, resources, tijd en zorgen om compliance met wet- en regelgeving, governance en kostenmanagement komt het hele cloudproject ‘on hold’ te staan en missen bedrijven de genoemde voordelen. Gelukkig zijn er doeltreffende strategieën om deze problemen te voorkomen. Daarop kom ik terug in een volgend blog.

Door: Michael Meijers (foto), Manager Business Development Northern Europe bij Rackspace

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!