Mabl test geautomatiseerd webapplicaties

07-11-2018 | door: Hans Steeman

Mabl test geautomatiseerd webapplicaties

Het testen van software is een tijdrovende maar essentiële activiteit voor softwareontwikkelaars. Gelukkig kan er steeds meer geautomatiseerd worden. Het in Boston gevestigde Mabl, gaf Dutch IT channel in Palo Alto op het kantoor van de investeerders Charles River Ventures, de kans om inzicht te krijgen in de oplossing die ontwikkeld is en waarbij kunstmatige intelligentie ingezet wordt om webapplicaties door en door te testen.

Mabl (een vrouwelijke naam die naar de menselijke aspecten van testen verwijst) is een SaaS-oplossing die draait op het Google cloud platform (GCP). De gebruiker kan via het dashboard aangeven welke web-omgeving (op basis van een URL) en functies getest moet worden, daarna doet de software de rest. Een zeer simpele aanpak met een zeer korte geautomatiseerde leercurve.

CEO en medeoprichter van Mabl, Izzy Azeri, is de stuwende kracht achter het bedrijf: “Bij de start van deze onderneming, zocht ik een nieuwe uitdaging om software testen een stuk eenvoudiger te maken. Voorlopig ligt de focus op webapplicaties, maar het concept leent zich ook voor andere toepassingen, zoals Android en iOS apps en browser apps.” In essentie is Mabl een complete testomgeving die geen voor gedefinieerde testscripts nodig heeft. Het is niet langer nodig dat een ontwikkelaar nadenkt over de testcases om de software grondig te testen, verklaarde Izzy Azeri.

De testexecutie vindt plaats via een op het Google cloud platform gehoste service en maakt gebruik van verschillende browsers. Het Google platform is de basis van analytische services, batch-processing en de machine learning (AI). In principe kan de service op elk cloud platform gebruikt worden, maar er is een stevige band tussen Mabl en Google. Met dit concept wordt de eindgebruiker helemaal ontzorgd.

Mabl heeft een dashboard waar de omissies opduiken die door Mabl tijdens het testen gedetecteerd zijn. Vergeleken met andere strategieën kijkt Mabl niet naar de broncode, maar begint gestructureerd diverse acties op de portal lost te laten. Het systeem ontdekt dan snel of er fouten zitten in bijvoorbeeld JavaScript of dat er gebroken links in de omgeving zitten. Wordt een fout gevonden dan wordt deze gedocumenteerd op het dashboard getoond, compleet met suggesties over de oorzaak. De ontwikkelaars kunnen er mee aan de slag en een oplossing implementeren. De basic testing bestaat uit vijf runs, een performance test uit tien.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Software