Wouter Hoeffnagel - 06 november 2018

Industriële 5G-toepassingen getest in Rotterdamse haven

In het Rotterdamse havengebied hebben KPN, Shell, Huawei, ExRobotics, Accenture en ABB de eerste industriële toepassingen getest met de nieuwe generatie mobiele netwerken. Dankzij 5G-toepassingen kunnen productieprocessen verder worden geoptimaliseerd, kan industrieel onderhoud beter worden voorspeld en kan de veiligheid verder worden vergroot. Ook wordt dankzij 5G de grootschalige inzet van draadloze sensoren mogelijk en krijgt de procesindustrie direct toegang tot relevante digitale informatie van de productieomgeving.

Tijdens tests bij Shell Pernis is met succes 5G-technologie getest, onder andere voor preventief onderhoud van circa 160.000 km aan leidingen. Dankzij met 5G verbonden Ultra High Definition (UHD-)camera’s en de toepassing van machine learning kan toekomstig onderhoud beter worden voorspeld. Ook wordt 5G-technologie ingezet om inspecteurs en engineers via tablets toegang te geven tot aanvullende informatie van de procesinstallatie dankzij de toepassing van augmented reality. Hierdoor kunnen de werkprocessen van Europa’s grootste raffinaderij verder worden gedigitaliseerd en geoptimaliseerd.

Experimenteel 5G-netwerk

KPN heeft in de Rotterdamse haven een experimenteel 5G-netwerk aangelegd waarbij gebruik wordt gemaakt van het voor deze doeleinden toegewezen testspectrum in de 700MHz en 3500MHz. Daarnaast is ook gebruik gemaakt van de 2300MHz frequentieband. Dankzij deze frequenties en de nieuwste netwerk- en antennetechnieken is de netwerkcapaciteit sterk vergroot, de reactietijd van het netwerk realtime en de betrouwbaarheid verhoogd. Hiermee is de Rotterdamse Haven het eerste gebied in Nederland dat is ingericht volgens 5G-standaarden en geschikt voor de nieuwste video- en augmented reality toepassingen.

Joost Farwerck (foto), COO en lid van de Raad van Bestuur KPN: “In het industriële 5G Field Lab in de Rotterdamse Haven onderzoeken we samen met Shell en verschillende partners welke waarde we met 5G kunnen creëren. Naast het efficiënter worden van bedrijfsprocessen en het vergroten van de veiligheid is ook het samenspel van de verschillende partijen, die Nederland sterker maken als een verbonden samenleving, zeer waardevol.”

Jos van Winsen, General Manager Shell Pernis: “Voor ons is de Rotterdamse haven een logische plek voor het industrial 5G Field Lab. We verwachten met nieuwe digitale technologieën veel te bereiken op het gebied van betrouwbaarheid en efficiëntie en zo onze industrie nog veiliger te maken. Shell neemt met KPN en de partners daarom graag een voortrekkersrol met het industrial 5G Field Lab.

5G Field Lab

Het 5G-netwerk bij Shell Pernis is het grootste industriële 5G field lab in Europa en draagt bij aan de ambitie van de procesindustrie om van de Rotterdamse haven het beste en meest flexibele verbonden productie netwerk van Europa te maken in 2021. Verschillende partners werken hierbij samen, waaronder KPN, Shell, Huawei, ExRobotics, Accenture, ABB, SPIE en het Havenbedrijf Rotterdam.

De eerste 5G-toepassingen die worden getest zijn:

  • Mobiele inspectierobot verbonden met 5G - Het inspectieproces voor gaslekken is cruciaal voor de continuïteit en de veiligheid van Shell Pernis. Een mobiele inspectierobot wordt tijdens tests verbonden met het 5G-netwerk waarmee de besturing op afstand veel nauwkeuriger en betrouwbaarder wordt.
  • Kritische inspecties tijdens grote onderhoudsstop sneller uitvoeren met ‘slimme 5G helm’ - In geval van een grote turnaround, waarbij alle productiewerkzaamheden op een deel van Shell Pernis worden stilgelegd, is het van belang onderhoud zo efficiënt en zorgvuldig mogelijk uit te voeren. Een voorbeeld van dergelijk onderhoud zijn interne inspecties van drukvaten en opslagtanks. Tijdens een test worden onderhoudsmedewerkers uitgerust met een met 5G verbonden slimme helm. Hierdoor staan inspecteurs via beeld en geluid direct in contact met experts op afstand en kan er onmiddellijk besloten worden welke reparaties nodig zijn. Dit verkort de totale doorlooptijd van deze kritische inspecties van enkele dagen tot een paar uur.
  • Efficiënter industrieel onderhoud dankzij de inzet van augmented reality - Tijdens tests worden engineers van Shell uitgerust met een industriële tablet die verbonden is met 5G. Dankzij de toepassing van augmented reality wordt op de tablet aanvullende informatie, zoals temperatuur of druk van de procesinstallatie, getoond. Dit zorgt voor efficiënter onderhoud dat bovendien volledig digitaal wordt vastgelegd en gedeeld met de relevante partijen.
  • Voorspellend onderhoud van leidingen dankzij 5G-technologie en machine learning - Op Shell Pernis wordt getest met de inzet van UHD camera’s en de inzet van machine learning voor preventief onderhoud. Hierdoor wordt het mogelijk om circa 160.000 km aan leidingen zeer efficiënt en nauwkeurig te inspecteren om benodigd onderhoud vooraf te detecteren en uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de inspectie van al het leidingwerk veel sneller en efficiënter verloopt en de veiligheid verder wordt verhoogd.

Met 5G bedrijfsprocessen optimaliseren

KPN gaat met zijn 4G-netwerk stapsgewijs voorsorteren op de komst van 5G. De testen in de Rotterdamse haven zijn onderdeel van vier verschillende Field Labs voor 5G-toepassingen in de landbouw, stedelijke gebieden, industrie en havengebied en de automotive-sector. In deze Field Labs onderzoekt KPN samen met klanten en technologiepartners hoe 5G bedrijfsprocessen kan optimaliseren en de klantervaring kan verbeteren.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!