Fujitsu Framework Sholark koppelt AI, data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar
07-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Fujitsu Framework Sholark koppelt AI, data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

Fujitsu Sholark overbrugt de kloof tussen data en eindgebruiker. Gebruikers kunnen eenvoudig vragen stellen aan het systeem via de gebruiksvriendelijke online interface. Hierdoor wordt het gebruik van AI een alledaagse aangelegenheid en zijn niet-technisch aangelegde medewerkers in staat complexe business vragen op te lossen. Daarnaast versimpelt het de automatisering van informatiemanagementtaken die vaak herhaald moeten worden, lang duren en weinig waarde toevoegen, zoals het invoeren van data.

Het Sholark-framework verwerkt realtime grote hoeveelheden gestructureerde, semi-gestructereerde en ongestructureerde gegevens inclusief social media-bronnen, naar databases, spraak, video of afbeeldingen. Daarnaast kan het processen op een slimme manier automatiseren en maakt het gebruik van taalkundige intelligentie om verbanden te leggen en zinvolle inzichten te bieden.

Advocatuur, politie en zorgsector

Sholark kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de doeltreffendheid van advocaten te verbeteren. Zo zorgt het automatiseren van taken ervoor dat er 60 procent minder tijd aan het classificeren en het zoeken van resultaten wordt besteed. Daarnaast kan het onderzoek naar criminaliteit en bedreigingen versnellen, door het automatisch verzamelen van ongestructureerde informatie zoals interne en externe gegevensbronnen. Dit kunnen zowel politiegegevens zijn als informatie over belangrijke openbare evenementen. Hierdoor worden onderzoeken nauwkeuriger en sneller afgehandeld. Door Sholark kan de politie het aantal onderzoeken dat tegelijkertijd loopt met meer dan 40 procent verhogen zonder extra mankracht in te zetten.

Ook in de gezondheidszorg kan Sholark worden ingezet, omdat het systeem gebruik maakt van HIKARI-technologieën, ontwikkeld door Fujitsu Laboratories of Europe, om patiëntendossiers te verwerken. Dit helpt artsen belangrijke klinische vragen over hun patiënten te beantwoorden.

Open source en modulair

Om bedrijven de controle te geven over data-analyseprocessen, is Fujitsu Sholark volledig gebaseerd op opensource-technologieën. Omdat het modulair is opgebouwd, kunnen klanten naar wens extra opensource-mogelijkheden toevoegen. Bovendien kan de oplossing geïntegreerd worden met bestaande software of gekoppeld worden aan oudere datawarehouse-systemen.

Albert Mercadal, hoofd Advanced Analytics en Big Data bij Fujitsu EMEIA, zegt: “De ware kracht van Sholark is dat – in tegenstelling tot de meeste soorten van kunstmatige intelligentie – het geen deskundige gebruikers vereist. Elke medewerker kan leren ermee te werken en kan verbanden ontdekken tussen niet-gerelateerde informatiebronnen. Sholark herkent de context veel sneller dan wanneer er handmatige processen worden ingezet en het maakt ook sneller slimme verbindingen met de content. Dit zorgt ervoor dat data-invoer een minder vervelende en minder tijdrovende taak wordt en dat de meest relevante informatie sneller ontdekt wordt. Hierdoor kunnen bedrijven meer tijd besteden aan taken die meer waarde toevoegen of ze kunnen meer taken uitvoeren op een dag.”

Terug naar nieuws overzicht