Wouter Hoeffnagel - 09 november 2018

Europese Commissie roept Nederland op frequentiebanden voor 5G vrij te maken

Nederland moet van de Europese Commissie binnen twee maanden bekend maken welke frequentiebanden binnen de 700MHz-band worden vrijgemaakt voor 5G. Naast Nederland moet ook Kroatie stappen zetten.

Beide landen hebben aanmaningsbrieven ontvangen van de Europese Commissie om hun plannen voor het beschikbaar stellen van frequentiebanden voor 5G bekend te maken. EU-lidstaten moesten dit al voor eind juni 2018 doen, maar zowel Nederland als Kroatie diende de plannen niet tijdig in. De Europese Commissie is bang dat dit de ontwikkeling van 5G kan vertragen.

"Doordat de stappenplannen niet zijn vastgesteld, kan de ontwikkeling van 5G in Kroatië, Nederland en hun buurlanden vertraging oplopen. Nu overeenstemming is bereikt over de toekomstige telecomvoorschriften — het Wetboek voor elektronische communicatie — is 5G-connectiviteit een van de topprioriteiten voor de Commissie. De nieuwe regels zullen ervoor zorgen dat het radiospectrum voor 5G uiterlijk in 2020 in de hele EU beschikbaar is. Als Kroatië en Nederland hun verplichtingen niet binnen twee maanden nakomen, kan de Commissie deze lidstaten een met redenen omkleed advies over deze kwestie toezenden", schrijft de Europese Commissie.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!