Redactie - 13 november 2018

Mobiele telefoon zonder AI staat op achterstand

Ineens was het daar, kunstmatige intelligentie (AI) die de smartphones slimmer maakt. Op zichzelf is kunstmatige intelligentie of machine learning niets nieuws, wat nieuw is dat nu alle noodzakelijke componenten ontwikkeld zijn. Kunstmatige intelligentie is niet veel anders dan een computer grote hoeveelheden data laten analyseren en daaruit het antwoord op de vraag te laten halen.

Met de opkomst van big data zijn de datameren (grote hoeveelheden relevante data) beschikbaar, en de nieuwste CPU en GPU’s hebben de kracht om zo’n platform te laten draaien. Zij herkennen situaties en verbinden daaraan patronen en conclusies. De nieuwe Huawei telefoons zijn een duidelijk voorbeeld van de nieuwe generatie smartphones waarin kunstmatige intelligentie de boventoon speelt.

Lu Wenyu, Chief AI-expert van het Product Management Departement van de consumer business group introduceerde onlangs in Rome HiAI 2.0, het open AI-platform en ecosysteem waarop ontwikkelaars AI-toepassingen kunnen ontwikkelen. HiAI 2.0 is beschikbaar als de opvolger van versie 1.0 dat in april dit jaar verscheen. Het is het platform dat speciaal hiervoor ontwikkeld is en exclusief in de eigen toptoestellen (zoals de P20 en Mate20 Pro) gebruikt wordt.

HiAI is een eco-systeem dat drie lagen omvat: de op cloud technologie gebouwde service laag, de engine oftewel de compatibele telefoons waarop de applicaties gebruikt worden en de fysieke chipset (Kirin) waarin de feature geïntegreerd wordt. Ongeveer 1000 partners en 450.000 ontwikkelaars bouwen op basis hiervan de slimme applicaties.

De huidige mobiele toepassingen van AI concentreren zich op verschillende silo’s. De zakelijke gebruiker wordt geholpen bij het benutten van business applicaties met een sterk vereenvoudigde gebruikersinterface (zoals one touch PowerPoint ontwikkeling), gezondheidszorg krijgt een boost doordat calorieën van voeding op basis van een foto worden berekend, mobiel winkelen (shopping) wordt verbeterd door veel handelingen te automatiseren en foto/video wordt ondersteund door patroonherkenning waarmee de instellingen geoptimaliseerd worden,

Het testen van nieuwe toepassingen gebeurt in Open Labs, met vestigingen in Düsseldorf en Beijing. Hierbij worden dagelijks 150.000 applicatietesten via 2300 devices uitgevoerd.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!