Redactie - 15 november 2018

Ontwikkelaar van Polar code geeft 5G een impuls

Ontwikkelaar van Polar code geeft 5G een impuls image

Achter mobiele communicatie zitten zeer complexe wiskundige algoritmes. Het coderen van data over communicatielijnen, telecommunicatie is het verzenden van ene bericht van zender naar ontvanger over een lijn waarop verstoringen optreden, is altijd een onderwerp van wetenschappelijke benadering geweest. De wetenschapper Shannon heeft daarover een theorie ontwikkeld (Shannon's theorema) die de maximale snelheid waarmee data kan worden verzonden over een transmissiekanaal met ruis definieert.

In het gevecht om de beste codering voor 5G te ontwikkelen staan de giganten uit de VS en China tegenover elkaar. De Turkse professor Dr. Erdal Arikan blijkt verantwoordelijk te zijn voor een doorbraak die hij samen met Huawei aan het realiseren gerealiseerd is. De oplossing die daarbij ontwikkeld wordt draait om zogenaamde Polar codering. De Polar code is een coderings algoritme op basis van een lineaire block foutcorrectie. Dr Erdal Arikan van de Turkse universiteit in Istanboel en PhD in electrical engineering van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) presenteerde op het Innovation forum in Rome zijn oplossing die de 5G-techniek een stuk verder brengt. Huawei-oprichter Ren Zhengfei heeft hem daarvoor een onderscheiding aangeboden.

Polar code bestaat uit recursieve berekeningen die voor een zeer efficiënte codering van de data zorgen waardoor deze veel effectiever is dan de traditionele coderingsalgoritmes die in 3G en 4G gebruikt worden.

De Amerikaanse overheid en tech giganten zoals Qualcomm willen hun concept promoten LDPC (low-density parity check) als tegenhanger van de Polar codering, de Turkse professor die Polar codering ontwikkeld heeft brengt zijn uitvinding samen met Huawei via een diplomatieke route (er is geen one size fits all oplossing) naar de markt. Uiteindelijk moet dit concept in een standaard verweven worden die wereldwijd compatibiliteit tussen de verschillende hardware platformen mogelijk maakt.

De nieuwe codering is nodig omdat 5G veel hogere eisen stelt dan de huidige 4G-netwerken. De standaardisatie organisaties hebben beide partijen opgedragen om samen tot de gewenste oplossing te komen. Een sterke troef voor de Polar codes is dat de Chinese thuismarkt met 1,3 miljard potentiele gebruikers in schril contrast staat met de Amerikaans en de Chinese aanbieder ook in Europa een goede positie heeft.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!