Redactie - 13 november 2018

IBM en Seagate zetten Blockchain in om productvervalsing te verminderen

IBM en Seagate zetten Blockchain in om productvervalsing te verminderen image

Seagate Technology, speler op het gebied van data-opslagoplossingen, en IBM hebben aangekondigd dat ze samenwerken om productvervalsing te verminderen met behulp van blockchain- en beveiligingstechnologieën. Het project, dat is ontworpen om fabrikanten, integrators en zakelijke partners te helpen bij het bestrijden van nagemaakte harde schijven, maakt gebruik van het IBM Blockchain Platform om de herkomst van diskdriveproducten te verifiëren, waardoor een nieuw niveau van meerlaagse beveiliging wordt geboden aan de gegevensbeheerindustrie.

Volgens de International Anti-Counterfeiting Coalition heeft de wereldwijde handel in nagemaakte en illegaal gekopieerde elektronische producten een waarde van meer dan 1,7 biljoen dollar bereikt. Om de echtheid van het product te verifiëren, werkt Seagate het IBM Blockchain Platform op de IBM Cloud bij met productauthenticatiegegevens op basis van de Seagate Secure TM Electronic ID (eID) op het moment van productie. Elke unieke identificatie (die als een elektronische vingerafdruk fungeert) kan worden gebruikt om de identiteit van een harde schijf op elk moment tijdens de levenscyclus van het product te verifiëren. Certified Erase van Seagate maakt gebruik van cryptografische erasure-technologie om een digitaal certificaat van gegevenszuivering te produceren, dat elektronisch wordt ondertekend door het apparaat onder de Seagate Secure Public Key Infrastructure (PKI) en opgeslagen op de blockchain voor compliance-management met opkomende wereldwijde wetgeving inzake gegevensprivacy.

Voortbouwend op de blockchain-expertise van IBM en mogelijk gemaakt door het gedistribueerde grootboekraamwerk van de Hyperledger Fabric Linux Foundation, is het IBM Blockchain Platform ontworpen om netwerkdeelnemers toe te staan blockchain gegevens toe te voegen en te bekijken op basis van hun niveau van toestemming. Gedurende het hele leven van een product kunnen technologieleveranciers, serviceproviders en eindgebruikers de herkomst van het product op de blockchain bevestigen, wat een onveranderlijk overzicht van gebeurtenissen oplevert. Dit kan helpen gegevensverlies, frauduleuze producten en garantiekosten te verminderen, terwijl de productzekerheid voor klanten tijdens de implementatie wordt verbeterd.

"Blockchain-technologie kan uiterst effectief zijn in het bevestigen van de herkomst en de authenticiteit van activa", zegt Bruce Anderson, global managing director, elektronica-industrie, IBM. "Het vermogen om met Seagate samen te werken om blockchain te combineren met geavanceerde cryptografische productidentificatietechnologie, onderscheidt dit van elkaar en signaleert het potentieel van blockchain om de levenscyclusbeheerprocessen van de elektronica te herdenken. Vervalste elektronische componenten zijn een wereldwijd probleem waarvoor een ecosysteembrede inspanning vereist is. "

De eID- en Certified Erase-functies zijn gebaseerd op de Seagate Secure- technologie, die een hoger vertrouwensniveau van productontvangst en bewijs van gegevensverwijdering mogelijk maakt. Klanten kunnen profiteren van het feit dat ze weten dat een schijf een echt Seagate-product is en dat alle gegevens erop veilig kunnen worden gewist, wat klanten kan helpen bij hun inspanningen om te voldoen aan internationale nalevingsnormen.

"IBM heeft een bewezen geschiedenis van technologische innovatie, zoals blijkt uit zijn marktleiderschap op het gebied van blockchaintechnologie voor productontvangst in verschillende industrieën", aldus Mark Re, senior vicepresident en chief technology officer bij Seagate. "Door de innovaties van Seagate op het gebied van productbeveiliging te combineren met de blockchain-expertise van IBM, willen we bewijzen dat we in de toekomst kunnen bijdragen aan het verminderen van het aantal namaakproducten."

Naarmate de projectontwikkeling zich voortzet in deze gezamenlijke inspanning om mondiale vervalsing van producten te bestrijden, verwachten Seagate en IBM dat zij het bedrijfsnetwerk zullen uitbreiden met deelname van partners in de toeleveringsketen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!