Internet overal wordt door 5G een feit

15-11-2018 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

Internet overal wordt door 5G een feit

Overal en alles verbonden met het internet, dat is de visie achter 5G. Wetenschappers zien de huidige ontwikkeling als de derde industriële evolutie.

In de eerste fase was er agriculture. De mens wist de natuur onder controle te krijgen en er een gestructureerde voedselvoorziening van te maken. De industriële revolutie bracht machines binnen het bereik om het leven simpeler en geautomatiseerd te maken. Machines namen het zware en repeterende werk over. De derde revolutie is de informatiegemeenschap. Computers en kunstmatige intelligentie helpen de mens weer een stap verder. Steeds vaker zal kunstmatige intelligentie ons leven gaan beïnvloeden.

Computers die bedenken wat we willen sturen ons dan. Sommige visionairs voorspellen ook dat grote bedrijven in het managementteam kunstmatige intelligentie introduceren. De mens moet er dan enkel een menselijk tintje aan de besluitvorming geven, want besluitvorming in processen kan de computer dan al beter. Nicolas Negroponte riep in 1995 al: Compute is not only related to the computer, it’s about our survival.

Data is de stuwende kracht achter de nieuwe gemeenschap. In de digitale samenleving is alles straks met het internet verbonden. Het is en visie die in de praktijk gebracht wordt door Alex Wang (foto), president van Huawei’s wireless X labs. “The internet of everything en everywhere.” Zo maakt 5G straks 1 miljoen connected devices per vierkante kilometer mogelijk, met een transmissiecapaciteit van 10 Tbit/s/km2. Tot duizend keer meer dan met de huidige netwerken aan kunnen. Kunstmatige intelligentie, sensoren en robots zijn daarbij de spil. De combinatie van cloud apps, connectivity en VR/AR-devices vormt de keten.

Ook de traditionele PC verdwijnt in dit concept, het wordt een cloud service. De mobiele telefoon met eventueel een aanvullend beeldscherm vervangt een PC of werkstation, dankzij maatwerk in de cloud. Huawei Cloud PC 2.0/FusionAccess garandeert een onbegrensde rekenkracht en een zeer flexibele computer functionaliteit vanuit de cloud. Werkstations en spelcomputers draaien helemaal virtueel en communiceren via het netwerk met de eindgebruiker. Daarmee vervangt de mobiele telefoon de fysieke apparaten van nu. Het concept is altijd beschikbaar, schaalbaar en veilig op basis van een pay as you go financieel model.

Als aanvulling op deze trend ontwikkelt men nu ook “Digital Sky” waarbij netwerkoperators en serviceproviders ook de ruimte boven het aardoppervlak gaan ontsluiten. Hierin zijn drie lagen/ concepten gedefinieerd: Digital Sky 1.0 remote control op 10-50 m voor laagvliegende objecten, Digital Sky 2.0 voor inspectie oplossingen zonder zichtverbinding, en Digital Sky 3.0 voor hoger dan 500 m vliegende taxi’s en logistieke systemen. Het concept wordt ook ondersteund via Europese SAFIR-consortium: Safe And Flexible Integration of initial u-space services in a Real airspace environment.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht