Redactie - 13 november 2018

Hyperconverged geeft veel besparingen

Hyperconverged geeft veel besparingen image

Alle dataverwerking in één machine. Dat vermindert de complexiteit en vereenvoudigt het beheer aanzienlijk. Welkom in de wereld van hyperconverged infrastructuur. Welkom in de wereld van kostenbesparingen, zegt Quinston van Lierop, category manager bij HPE SimpliVity en verantwoordelijk voor de hyperconverged business binnen Noord Europa.

Van Lierop komt in de praktijk nog (te) vaak tegen dat mensen niet precies weten wat ‘hyperconverged’ inhoudt. Hij wil een omschrijving geven, maar zijn collega Gino D’Ippolito (country manager Data Center en Hybrid Cloud) is hem voor. Hij is, evenals de Proliant servers, via Compaq bij HPE gekomen na de acquisitie in 2002. “Toen wij in 2014 de Proliant Gen9 introduceerden, zei ik gekscherend dat we een nieuwe storage server op de markt brachten. Er zaten zo veel schijven in en ook nog eens ondersteuning voor flash dat je inderdaad compute en storage op één machine kon doen. Niemand had toen nog van hyperconverged gehoord, maar achteraf kun je wel stellen dat we toen de aanzet hebben gegeven.”

Van Lierop bouwt hierop voort: “Bij hyperconverged gaat het er inderdaad om dat je heel veel data-acties in één apparaat kunnen uitvoeren. Denk aan verwerking (compute), opslag, deduplicatie, back-up, disaster recovery, compressie, networking, virtualisatie, WAN-optimalisatie. Er zijn wel tien componenten die gewoonlijk een aparte plek hebben binnen het datacenter die wij met de hyperconverged oplossingen in één stack hebben verwerkt.”

Eenvoudig beheer

Het gemiddelde datacenter zit vol met apparatuur die vaak één doel dienen. En deze machines hebben zo hun eigen levenscyclus. “Bij elke vervanging van een onderdeel moet je dan alles weer opnieuw inregelen. Dat kost tijd, soms down time en het is foutgevoelig. Het beheer van zo’n rekencentrum is uiterst complex. Dat halen wij weg met onze hyperconverged oplossingen; wij vereenvoudigen het beheer. Al die componenten zitten namelijk in één stack, waarbij alles optimaal op elkaar is afgestemd”, zegt Van Lierop.

Hij geeft aan dat deze vereenvoudiging in geld is uit te drukken: 69 procent besparing op beheer (onder meer aangetoond door IDC en forrester), beveiliging (zit immers ingebakken in de server) en de ruimte die de apparatuur inneemt in het datacenter. “Natuurlijk is de business case voor elke situatie anders, maar ik geef je op een briefje dat de Total Cost of Ownership van onze hyperconverged oplossingen veel lager uitvalt dan die van een traditioneel datacenter. De servers draaien onder elke hypervisor, dus die kun je gewoon blijven gebruiken; dat scheelt weer in de licentiekosten.”

Bovendien, zo vult D’Ippolito aan, gaat het om een appliance, dus is er één aanspreekpunt voor het geval er iets met de hardware of software aan de hand zou zijn. “Dat kan een service provider zijn, één van onze partners. Die kan helpen met het configureren van de oplossing, het beheer en eventueel het oplossen van problemen. Ook voor onze partners is hyperconverged een mooie business case. Zij kunnen hun eigen diensten rond de oplossing ontwikkelen.”

Toepassingen

Geautomatiseerde omgevingen spelen zich in toenemende mate af binnen het eigen rekencentrum en één of meerdere clouddienstverleners. De hybride omgeving is de standaard. “Je wilt niet alles in de cloud verwerken en/of opslaan. Sommige data wil je uit veiligheidsoverwegingen bij jezelf houden, of gewoon omdat je ze veelvuldig nodig hebt. Dan is on premise de oplossing. Edge computing gaat ook een belangrijke rol spelen. Er is een toename van data en die wil je zoveel mogelijk ter plekke verwerken. SimpliVity maakt de data heel klein, zodat je kostenefficiënt in specifieke gevallen bijvoorbeeld zelfs satellietverbindingen kunt gebruiken. Dat is handig voor bijvoorbeeld schepen of boorplatformen. Om het inzichtelijk te maken: wij kunnen 10 TB wegschrijven tot 1 TB”, licht Van Lierop toe.

We komen de hyperconverged machines ook tegen binnen de SOHO-markt (Small Office, Home Office). Dankzij hun uitgebreide functionaliteit én het eenvoudige beheer zijn ze geschikt voor bijkantoren.

En natuurlijk, vanwege de flexibiliteit, binnen ontwikkel- en testomgevingen. De HPE’ers zeggen dat in 2015 vooral de zorgsector voorop liep bij het toepassen van hyperconverged oplossingen. “Maar nu worden ze heel breed ingezet; onze partners plaatsen ze in vrijwel elke sector.”

Kennisoverdracht

HPE SimpliVity heeft twee smaken: de Proliant Gen10 (vanwege onder meer ingebouwde back-up de meest veilige server) en de Apollo 2600. De laatste is vooral bedoeld voor verwerking van enorme hoeveelheden data. Daarnaast heeft het bedrijf speciale bundels gemaakt om het eenvoudiger te maken voor partners om er mee te werken. Zo is er een speciale bundel voor het midden- en kleinbedrijf. Meer daarover op www.beyondsmbgrowth.nl.

“Samen met onze distributeurs Tech Data, Copaco en Ingram Micro organiseren we bijeenkomsten voor kennisoverdracht. We willen onze partners uitleggen hoe hyperconverged oplossingen het beste zijn in te zetten bij de klanten. Ook werken we aan een cursus. Volgend jaar kunnen mensen het certificaat hyperconverged engineer halen. Dat geeft klanten duidelijkheid bij de keuze voor welke partner zij in zee willen gaan. En partners kunnen hun klanten meenemen naar HPE om te laten zien hoe het werkt”, aldus Van Lierop.

D’Ippolito meldt dat volgens IDC de markt voor hyperconverged oplossingen tot 2026 groeit met jaarlijks 26 procent. In Nederland wordt volgend jaar groei verwacht die hoger ligt dan de jaarlijkse groei van de markt. “Het gaat om een grote groeimarkt. Hier liggen heel veel kansen voor onze partners”, besluit het tweetal.

Door: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!