Witold Kepinski - 15 november 2018

Bechtle continueert hoog groeitempo

Bechtle continueert hoog groeitempo image

Bechtle AG is ook in het derde kwartaal heel dynamisch gegroeid. Van juli tot en met september 2018 is de omzet gestegen met 20,1 % naar 1.050 miljoen euro. Voor het eerst is dit ook inclusief de omzet van Inmac Wstore, de grootste acquisitie in de geschiedenis van Bechtle. De organische groei lag op 15,1 %. Bechtle behaalde daarmee voor het eerst in een derde kwartaal een omzet van één miljard. Het resultaat voor belastingen (EBT) steeg met 9,3 % naar 46,1 miljoen euro en de EBT-marge bedraagt 4,4 %. Op maandag 30 september 2018 werkten er 9.651 medewerkers bij Bechtle; dit zijn er 1.452 respectievelijk 17,7 % meer dan vorig jaar.

“Na de zeer succesvolle prestaties in het eerste halve jaar hebben we ook in het derde kwartaal de hoge groeidynamiek weten te behouden. Bechtle ligt daarmee op koers. De integratie van Inmac verloopt volgens plan en de verwachte eerste positieve effecten zijn al zichtbaar”, verklaart Thomas Olemotz (foto), CEO Bechtle AG.

IT-systeemhuis & Managed Services: sterke groei buiten Duitsland
In vergelijking met 2017, dat al een prima jaar was, vergrootte het segment IT-Systeemhuis & Managed Services de omzet met 15,7 % naar 713,6 miljoen euro. Het organische groeipercentage lag op 15,0 %. De groei werd breed gedragen door het hele IT Solutions en Service portfolio van Bechtle en door de applicatie-oplossingen. Vooral door de uitstekende prestaties in Oostenrijk konden de bedrijven buiten Duitsland met 28,4 % groeien. Maar ook in Duitsland lag de groei met 14,1 % op een zeer hoog niveau. Het bedrijfsresultaat steeg in het derde kwartaal van 2018 met 5,1 % naar 30,9 miljoen euro. De EBIT-marge bedroeg 4,3 %. Dit komt door de hogere overige operationele kosten vanwege investeringen en door aanname van nieuw personeel. In het derde kwartaal zijn er 256 nieuwe collega's bijgekomen in dit Bechtle segment, wat geleid heeft tot hogere personeelskosten.

IT-E-Commerce
In het segment IT-E-Commerce was de acquisitie van Inmac Wstore merkbaar in het derde kwartaal. De omzet steeg met 30,6 % naar 336,0 miljoen euro. Het organische groeipercentage was met 15,2 % ook zeer goed. Er kwamen groei-impulsen uit bijna alle landen. De EBIT in het segment steeg met 18,9 % naar 15,5 miljoen euro en de marge bedroeg 4,6 %. Dit komt door de eenmalige bijkomende kosten van acquisities en door de gestegen afschrijvingen die het resultaat zijn van de Purchase Price Allocation (PPA). Zonder deze effecten bedroeg de marge in dit segment 5,0 %.

Operationele cashflow verdubbelt
De operationele cashflow is in de eerste negen maanden meer dan verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en bedraagt nu 42,4 miljoen euro. Deze ontwikkeling is des te opmerkelijker, omdat Bechtle door het hoge groeitempo continu grote financieringsbehoeften heeft. Daarom heeft de directie – ook gezien de zeer positieve prestaties van het aandeel Bechtle de afgelopen maanden – besloten om af te zien van het in maart 2017 genomen fundamentele besluit om te beginnen met het terugkopen van aandelen.

Jaarprognose blijft positief
De directie bevestigt de in augustus verhoogde prognose dat er zeer duidelijk een betere omzet en een beter resultaat worden behaald en dat de EBT-marge licht stijgt. De marge-ontwikkeling zou echter onder druk kunnen komen te staan door de sterke organische omzetgroei en door de effecten op het resultaat vanwege de Purchase Price Allocation (PPA) van Inmac Wstore. “Na de eerste negen maanden van het boekjaar zijn onze zeer hoge groeidoelstellingen nog altijd realistisch. De beoogde EBT-marge is ambitieus, maar nog steeds haalbaar. Alles hangt af van de prestaties in het laatste kwartaal dat voor Bechtle altijd al zeer belangrijk was”, aldus Thomas Olemotz.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!