Innoveren en pionieren met software; wie is de kampioen van 2018

15-11-2018 | door: Jeroen Bordewijk

Innoveren en pionieren met software; wie is de kampioen van 2018

Wie stoot SAP Nederland van de troon als houder van de prestigieuze Dutch IT-channel Award voor Software Innovator of the Year? De Duitse softwarebouwer won deze prijs de afgelopen twee jaar. Dit jaar staan vijf andere softwarepioniers klaar om de award in de tas te stoppen.

De genomineerden in deze categorie voor de Dutch IT-channel Awards zijn:

Betty Blocks uit Alkmaar schitterde in 2018 met het eigen no-code platform. Met dit volledig cloudgebaseerde platform kunnen eindgebruikers zelf gemakkelijk, snel, veilig en zonder te coderen applicaties ontwikkelen, zo complex als ze zelf willen. Bedrijven maken met het no-code platform de stap van reageren naar innoveren, zo belooft Betty Blocks, ongeacht grootte van het bedrijf, de industrie waarin ze actief zijn en de mate van digitale ervarenheid. Betty Blocks spreekt van een 'application-Platform-as-a-Service' (aPaaS) oplossing, waarmee gebruikers acht keer sneller applicaties creëren dan in het traditionele proces van applicatieontwikkeling. En dat zonder uitgebreide ervaring met codering en programmering.

Mendix is een oplossing waarmee niet-technische business professionals en IT-professionals een gemeenschappelijke taal spreken bij de gezamenlijke ontwikkeling van applicaties. Volgens het softwarebedrijf uit Boston, Londen, Frankfurt en Rotterdam versnelt dat een ontwikkelproces van maanden naar (slechts) dagen. Mendix heeft wereldwijd resellerovereenkomsten met SAP en IBM, die het Mendix-platform verkopen zodat eindgebruikers op Mendix gebouwde apps naadloos kunnen uitrollen naar het SAP Cloud Platform en IBM Cloud. Mendix werd in 2018 voor 600 miljoen euro verkocht en toegevoegd aan de Digital Factory-softwaredivisie van het Duitse Siemens. Met de aankoop wil Siemens zijn leidende positie in het digitaliseren van de industriële wereld behouden.

Oracle introduceerde in 2018 de eerste autonome database ter wereld: Oracle Autonomous Database. Met een baanbrekende databasetechnologie wordt het beheer van data volledig geautomatiseerd, zodat data optimaal beschikbaar zijn, uitstekende prestaties leveren en goed beveiligd zijn. Dit alles tegen aanzienlijk lagere kosten dan met bijvoorbeeld Amazon Web Services (AWS). De softwareontwikkelaar uit Californië spreekt van een volgende generatie databases, die gebruik maken van volledige automatisering op basis van machine learning. Menselijke arbeid en handmatige afstemming worden overbodig en menselijke fouten worden (daardoor) geëlimineerd. Een database wordt tijdens het gebruik automatisch bijgewerkt, hersteld en afgestemd, en beveiligingsupdates worden automatisch uitgevoerd, zonder uitvaltijd.

Ook OutSystems wil een einde maken aan wat het softwarebedrijf als een van de grootste problemen van bedrijven beschouwt: het gebrek aan snelheid en flexibiliteit van traditionele softwareontwikkeling. Door gebruik te maken van automatisering, kunstmatige intelligentie en diepgaande technologische integraties, kunnen softwareontwikkelaars samen met gebruikers applicaties bouwen met behulp van een visuele interface. Hierdoor behoort traditioneel programmeren tot het verleden, kan de business een veel grotere rol spelen in softwareontwikkeling en zijn bedrijven minder afhankelijk van traditionele ICT-middelen. De softwareleverancier, opgericht in Lissabon in 2001 en in Nederland gevestigd in Utrecht, helpt bedrijven op deze manier om hun flexibiliteit, slagkracht en wendbaarheid te vergroten.

Red Hat profiteerde in 2018 sterk van een voortschrijdend inzicht bij steeds meer eindgebruikers: met open source gaat innoveren een stuk sneller. Bovendien hebben organisaties met open source meer inspraak in de ontwikkeling van hun bedrijfssoftware en meer mogelijkheden om daar zelf aan bij te dragen. De Amerikaanse softwareleverancier, in Nederland gevestigd in Amsterdam, is praktisch de standaard geworden voor bedrijven die door middel van open sourcetechnologie willen investeren in digitale transformatie en innovatie. Een spraakmakende recente business case is die van Schiphol, dat met de software van Red Hat een schaalbaar cloudplatform bouwt en daarmee de beste digitale luchthaven ter wereld wil worden.

Stem nu via www.dutchitawards.nl !

Terug naar nieuws overzicht
Software