Redactie - 16 november 2018

Red Hat introduceert Red Hat Enterprise Linux 8 Beta

Linux-containers, Kubernetes, kunstmatige intelligentie, blockchain en talloze andere technische doorbraken hebben allemaal een gemeenschappelijke component: Linux. Al bijna twee decennia draaien bedrijfskritische productiesystemen op dit besturingssysteem. Nu introduceert Red Hat een nieuwe betaversie, Red Hat Enterprise Linux 8 Beta, die de innovatie stimuleert waarmee bedrijven hun IT kunnen uitbreiden en transformeren. Dit meldt Stefanie Chiras, Vice President and General Manager, RHEL Business Unit bij Red Hat.

Enterprise IT verandert momenteel sneller dan ooit tevoren. Dat vraagt om een gemeenschappelijke basis voor elke mogelijke footprint, van het datacenter tot meerdere publieke clouds, zodat organisaties aan elke workloadvereiste kunnen voldoen en elke mogelijke applicatie overal kunnen opleveren.

Met Red Hat Enterprise Linux 8 Beta is een gedeelde basis neergezet voor zowel de opkomende als de huidige wereld van enterprise IT. Het nieuwe Linux-platform ondersteunt digitale transformatiestrategieën in de hybride cloud, waar organisaties innovaties zoals Linux-containers en Kubernetes gebruiken om onderscheidende producten en diensten te leveren. Tegelijkertijd kunnen IT-teams met Red Hat Enterprise Linux 8 Beta aanvullende waarde halen uit hun bestaande technologie-investeringen, waarmee de eisen voor innovatie in balans gebracht geworden met stabiliteit en productiviteit.

In de vier jaar sinds Red Hat Enterprise Linux 7 het besturingssysteem opnieuw definieerde, is de IT-wereld drastisch veranderd. Red Hat Enterprise Linux evolueerde mee en betaversie 8 zet weer een nieuwe standaard voor hoe het besturingssysteem IT-innovatie mogelijk maakt. Hoewel Red Hat Enterprise Linux 8 Beta honderden verbeteringen en tientallen nieuwe functies bevat, is het belangrijk op te merken dat verschillende functies ontworpen zijn om digitale transformatie te stimuleren en hybride cloud-acceptatie te bevorderen zonder bestaande productiesystemen te verstoren.

In Red Hat Enterprise Linux 8 Beta wordt het nieuwe concept van Application Streams geïntroduceerd, dat ervoor zorgt dat userspace-packages eenvoudiger en met meer flexibiliteit geleverd kunnen worden. Userspace-componenten kunnen bovendien sneller geüpdatet worden dan core besturingssysteem-packages, zonder dat op de volgende versie van het besturingssysteem gewacht hoeft te worden. Meerdere versies van hetzelfde pakket, bijvoorbeeld een programmeertaal of een database, kunnen ook voor installatie beschikbaar gesteld worden via een application stream. Dit verbetert de agility en heeft geen invloed op de onderliggende stabiliteit van het platform of specifieke implementaties.

Naast een verbeterde architectuur biedt Red Hat Enterprise Linux 8 Beta de volgende verbeteringen:

Networking

Red Hat Enterprise Linux 8 Beta ondersteunt efficiëntere Linux-networking in containers via IPVLAN, waarbij het verbinden van containers in virtuele machines (VM's) met netwerkhosts slechts een minimale impact heeft op de doorvoer en latentie. Versie 8 is ook uitgerust met een nieuwe TCP/IP-stack met Bandwidth and Round-trip propagation time (BBR) congestion control, die betere prestaties, minimale latentie en minder pakketverlies biedt voor op met internet verbonden diensten, zoals het streamen van video of gehoste storage.

Security

Zoals met alle eerdere versies van Red Hat Enterprise Linux, biedt Red Hat Enterprise Linux 8 Beta hardened code en beveiligingsverbeteringen voor zakelijke gebruikers, aangevuld met de algehele expertise van Red Hat op het gebied van softwarebeveiliging. Red Hat Enterprise Linux 8 Beta is bedoeld als het veiligste standaard besturingssysteembesturing voor de hybride cloud.

OpenSSL 1.1.1 en TLS 1.3 worden allebei in Red Hat Enterprise Linux 8 Beta ondersteund. Hierdoor kunnen de serverapplicaties op het platform de nieuwste standaarden voor cryptografische bescherming van klantgegevens gebruiken. Ook zijn systeembrede cryptografische policy’s opgenomen. Hierdoor wordt het eenvoudiger om vanaf één prompt cryptografische compliance in te regelen, zonder de noodzaak om specifieke applicaties aan te passen.

Linux-containers

Red Hat zette een standaard toen het met de ondersteuning van Linux-containers begon in Red Hat Enterprise Linux 7. Tegenwoordig zijn Linux-containers een cruciaal onderdeel van een digitale transformatie, en met Red Hat Enterprise Linux 8 Beta blijft Red Hat vooroplopen. De lichtgewicht, op open standaarden gebaseerde containertoolkit van Red Hat wordt nu volledig ondersteund en meegeleverd met Red Hat Enterprise Linux 8. Gebouwd met zakelijke IT-beveiligingsbehoeften in het achterhoofd helpen Buildah (containers bouwen), Podman (containers draaien) en Skopeo (containers delen/vinden) ontwikkelaars om applicaties in containers sneller en efficiënter te vinden, uit te voeren, te bouwen en te delen, dankzij de gedistribueerde en daemon-loze aard van de tools.

Systeembeheer

De groei van Linux in zakelijke datacenters vereist beheer en nieuwe systeembeheerders moeten regelmatig complexe systeem-footprints beheren of moeilijke taken uitvoeren die buiten hun comfortzone liggen. Red Hat Enterprise Linux 8 Beta beoogt het leven van systeembeheerders van allerlei ervaringsniveaus makkelijker te maken dankzij verschillende verbeteringen. Een daarvan is een enkel en consistent gebruikerscontrolepaneel via de Red Hat Enterprise Linux Web Console. Die biedt een vereenvoudigde interface om Red Hat Enterprise Linux-servers makkelijker te beheren, zowel lokaal als op afstand, en inclusief virtuele machines.

Composer maakt het eenvoudiger voor zowel nieuwe als ervaren Red Hat Enterprise Linux-gebruikers om eigen images te bouwen en in de hybride cloud te implementeren, van fysieke en gevirtualiseerde omgevingen tot private en publieke cloud-instances. Met een eenduidige grafische interface vereenvoudigt Composer de toegang tot packages en het proces om images samen te stellen. Dit betekent dat gebruikers gemakkelijker op Red Hat Enterprise Linux gebaseerde images kunnen maken voor verschillende implementatiemodellen, waaronder virtuele machines en cloudomgevingen.

Yum 4 is volgende generatie van de Yum package manager in Red Hat Enterprise Linux. Deze biedt snellere prestaties, minder geïnstalleerde afhankelijkheden en meer keuze uit package-versies om aan specifieke eisen te kunnen voldoen.

Bestandssystemen en opslag

Nieuw in Red Hat Enterprise Linux 8 Beta is Stratis, een volume-managing filesystem voor geavanceerd databeheer. Stratis doet dit door via een API alle complexiteit die met databeheer samengaat te abstraheren. Systeembeheerders hoeven hierdoor niet de onderliggende nuances te begrijpen, en het resulteert in een sneller en efficiënter bestandssysteem.

File System Snapshots zorgen voor een snellere manier om taken op bestandsniveau uit te voeren, zoals het klonen van virtuele machines, terwijl ruimte wordt bespaard door alleen nieuwe opslagruimte te gebruiken wanneer data wordt gewijzigd.

Ondersteuning voor LUKSv2 maakt on-disk data versleuteling mogelijk in combinatie met Network-Bound Disk Encryption (NBDE). Dit zorgt voor een robuustere gegevensbeveiliging en het vereenvoudigt toegang tot versleutelde gegevens.

Test de toekomst

Red Hat wil niet alleen vertellen wat Red Hat Enterprise Linux 8 Beta de basis is voor de toekomst van IT, maar wil dat gebruikers dat ervaren. Klanten en abonnees worden daarom uitgenodigd om Red Hat Enterprise Linux 8 Beta zelf te testen en te zien hoe ze applicaties kunnen implementeren met meer flexibiliteit, meer vertrouwen en meer controle. Ontwikkelaars kunnen het enterprise Linux-platform ook bekijken via het Red Hat Developer Program.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!