Witold Kepinski - 16 november 2018

Duitse ambtenaren willen liever geen Chinese apparatuur in 5G-netwerken

Duitse ambtenaren willen liever geen Chinese apparatuur in 5G-netwerken image

Hoge ambtenaren in Duitsland zouden de Duitse regering naar verluidt hebben opgeroepen het gebruik van Chinese apparatuur, zoals die van Huawei, in hun 5G-netwerken te verbieden. Dit meldt Reuters.

De ambtenaren willen dat Duitsland het beleid van Australië volgt door de Huawei netwerktechnologie volledig te verbieden vanwege zorgen over de nationale veiligheid. Duitsland gaat begin 2019 verwacht zijn 5G netwerk veilingen starten.

Eerder schreef de Britse regering een notitie voor telco's om hen te waarschuwen tegen het gebruik van apparatuurmakers zoals Huawei bij het uitrollen van 5G-netwerken.

Backdoor

Chinese organisaties en burgers zijn volgens de Chinese wet verplicht om nationale inlichtingendiensten te ondersteunen en met hen samenwerken. Dit heeft geleid tot de vrees dat bedrijven zoals Huawei en ZTE door de Chinese overheid zouden kunnen worden gedwongen backdoors op te nemen in hun apparatuur. Er is ook bezorgdheid dat de Chinese inlichtingendienst op de een of andere manier de apparatuur van Huawei in gevaar zou kunnen brengen.

Bloomberg Business

De paniek is internationaal wat groter nadat  Bloomberg Business scheeft dat in servers van SuperMicro een Chinese spionagechip zouden zijn ontdekt bij AWS en Apple. Het aandeel van Super Micro daalde, tevens ook van Lenovo en ZTE. Apple ceo Tim Cook ontkent  dat er een spionage chip is gevonden en eist dat Bloomberg Business zijn artikel terugtrekt, maar het mediaplatform houdt voet bij stuk.

Beperkingen

De VS heeft al beperkingen gesteld aan de verkoop van smartphones die gemaakt zijn door Huawei en andere Chinese fabrikanten. Trump blokkeerde verder de vijandige acquisitie van Qualcomm door Broadcom omdat died eal volgens de president voordeel kon opleveren voor 5G-onderzoeksplannen van Chinese bedrijven zoals Huawei. Verder heeft de VS een aanklacht ingediend tegen Fujian Jinhua, een fabrikant van geheugenchips, op beschuldiging van samenzwering om handelsgeheimen te stelen.

Een Huawei-woordvoerder zegt tegen Reuters dat het elke suggestie afwijst dat Huawei een bedreiging voor de nationale veiligheid zou kunnen vormen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!