iPhone XS review: hoe bevalt het toestel na ruim twee maanden?

18-11-2018 | door: Redactie

iPhone XS review: hoe bevalt het toestel na ruim twee maanden?

Met de iPhone XS vervolgt Apple de weg die het bedrijf vorig jaar met de iPhone X is ingeslagen. Zo bevalt het toestel na ruim twee maanden.

Toen Apple de iPhone X vorig jaar onthulde, liet het bedrijf zien hoe de iPhone van de toekomst eruit zag. Die toekomst is een jaar later gearriveerd in drie vormen, de iPhone XS, de grotere iPhone XS Max en de goedkopere iPhone XR. De XS is de rechtstreekse opvolger van de iPhone X en het nieuwe topmodel voor het komende jaar.

Weinig verschil aan de buitenkant

Leg je de iPhone XS naast een X, dan zijn er maar weinig verschillen te zien. De twee toestellen hebben beide een 5,8 inch scherm, zijn te ontgrendelen met Face ID, hebben een glazen achterkant voor draadloos opladen en glimmende roestvrijstalen randen.

Net als andere ‘S-jaren’ van Apple gebeurt er dit jaar meer achter de schermen. Het enige uiterlijke verschil is de nieuwe gouden kleur, die naast de zilveren en spacegrijze versie beschikbaar is. Onder de behuizing zit de grootste vernieuwing die alle andere verbeteringen mogelijk maakt: Apples zelfontworpen A12-Bionic chip.

Deze chip is door de nauwe samenwerking tussen de hardware en software in staat tot razendsnelle prestaties, zodat je de zwaarste taken zonder problemen op het toestel kunt uitvoeren. Denk aan het bewerken van foto’s, monteren en exporteren van video’s en het spelen van de nieuwste games.

Smart HDR maakt indruk

De chip speelt ook een rol bij de belangrijkste verbetering van de iPhone XS-camera: Smart HDR. Wat hardware betreft lijkt de camera zijn piek te hebben bereikt, maar op softwaregebied valt er nog heel wat te winnen.

Met Smart HDR schiet de iPhone iedere keer als jij een foto afdrukt meerdere foto’s tegelijk, allemaal met een andere soort belichting. Vervolgens kiest de XS de beste elementen uit deze foto en combineert deze tot één superfoto. Dit gebeurt allemaal automatisch en binnen een seconde.

Dankzij Smart HDR worden foto’s in het donker mooier en kun je ook betere foto’s maken als je tegen het licht in fotografeert. Handig als je naar concerten gaat of buiten onverhoopt toch tegen de zon in een kiekje wilt maken.

Voor wie is de iPhone XS bedoeld?

Dit alles maakt van de iPhone XS vooral een betere versie van de iPhone X, maar niet direct een reden om over te stappen voor de mensen die vorig jaar al een nieuwe iPhone gekocht hebben. Zij kunnen beter nog een jaar of twee wachten op grotere verbeteringen, terwijl dit weer een prima smartphone is voor mensen met een iPhone van twee jaar of ouder.

In samenwerking met bigspark.com en AndroidPlanet.nl 

Terug naar nieuws overzicht
Hardware