Witold Kepinski - 21 november 2018

AWS blijft de toonaangevende aanbieder van public cloud

AWS blijft de toonaangevende aanbieder van public cloud image

Uit nieuwe Q3-gegevens van Synergy Research Group blijkt dat wereldwijd leider AWS op de markt voor openbare cloudservices nog steeds de duidelijke leider is in alle vier de belangrijkste regio's van de wereld, gerangschikt naar publieke inkomsten van de IaaS- en PaaS-services. Microsoft staat op de tweede plaats in drie van de vier regio's en Google staat op de derde plaats in drie van hen. Asia Pacific is de enige regio waar de ranglijst verschilt, dankzij de prominente positie van de Chinese markt en de dominantie van lokale cloudaanbieders in China. Dat betekent dat Alibaba op de tweede plaats staat in de APAC-regio en op de vierde plaats wereldwijd. IBM, Salesforce en Tencent vullen de andere top vijf slots in de regio's in, dankzij de positie in China.

Publiek IaaS en PaaS zijn de meest prominente segmenten van de markt voor cloudinfrastructuurdiensten en vertegenwoordigen het grootste deel van de inkomsten, met het saldo afkomstig van beheerde of gehoste private cloudservices. Binnen de publieke cloud is de dominantie van AWS, Microsoft en Google zelfs nog opvallender dan in de grotere cloud-markt. AWS alleen is goed voor 40% van de markt en de drie leiders in totaal zijn goed voor bijna 65%. In schril contrast met de rest van de wereld zijn in China de top vijf van cloudaanbieders allemaal lokale bedrijven. China is nu goed voor meer dan een derde van de totale APAC-markt en zijn aandeel in het regionale totaal neemt elk kwartaal toe.

Datacenter

"Ondanks enkele lokale problemen met gegevenssouvenantie, is public cloud computing op de meest betekenisvolle manier een wereldwijde markt die wordt geleid door echte wereldwijde cloudproviders. De marktleiders moeten een wereldwijde aanwezigheid hebben, een wereldwijd merk en een vermogen om enorme lopende investeringen in datacentervoetafdruk en serviceverbeteringen te financieren, "zei John Dinsdale, een hoofdanalist en onderzoeksdirecteur bij Synergy Research Group. "Er blijven kansen voor kleinere cloudaanbieders om nichemarkten te bedienen, vooral gericht op afzonderlijke landen of lokale regio's, maar die bedrijven kunnen niet hopen de marktleiders uit te dagen. China blijft een uitzondering op de regel, maar buiten China is dit een wereldwijd spel dat enorme schaalgrootte vereist."

Door: Witold Kepinski

Cloud_regions_Q318.jpg

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!