Wie wordt IoT Innovator van 2018?

28-11-2018 | door: Jeroen Bordewijk

Wie wordt IoT Innovator van 2018?

Internet of Things (IoT): de vakbladen staan er vol mee. Niet gek dat Dutch IT-channel er een speciale prijs voor in het leven heeft geroepen: de award voor IoT Innovator of the Year 2018. Vijf uitvinders, baanbrekers, pioniers of hoe je ze noemen wil, maken onderling uit wie deze prestigieuze award in de wacht sleept.

De genomineerden in deze categorie voor de Dutch IT-channel Awards zijn:

Fujitsu Technology Solutions had in 2018 met zijn IoT- en sensorgebaseerde innovaties een sterke impact op processen in onder meer de zorg en logistiek. Fujitsu Healthware Smart Sensing is een volledig nieuwe, door Fujitsu ontwikkelde IoT-applicatie voor de zorg, waarmee de vitale waarden van patiënten 7x24 kunnen worden bewaakt. Fujitsu Globeranger is een IoT-applicatie met artificial intelligence, waarmee transportbedrijven, ambulances en politiediensten hun logistieke planning beter kunnen sturen. Ze besparen daardoor op brandstof en nooddiensten zijn sneller ter plekke. Fujitsu heeft (samen met partners) geïnvesteerd in de ontwikkeling van deze (innovatieve en disruptieve) toepassingen, maar ze ook concreet gerealiseerd en geïmplementeerd.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) is genomineerd vanwege een baanbrekende IoT business case bij de Amsterdamse voetbalclub Ajax. HPE voorziet Ajax van state-of-the-art technologie, bedoeld om op traningscomplex De Toekomst spelers realtime te analyseren en hun prestaties te optimaliseren met behulp van kunstmatige intelligentie. Hesjes met transponders meten variabelen als afstanden, startsnelheid, veldpositie, temperatuur en vochtverlies. Deze data wordt live beschikbaar gemaakt, bewerkt en geïnterpreteerd in het speciale Ajax Azure-platform, en gepresenteerd in grafische dashboards op laptops en schermen in de trainerskamer. Zo kan de technische staf per speler bepalen wat het maximale trainingsresultaat is, met minimale kans op blessures.

Volgens IBM Nederland draait IoT om het snel, betrouwbaar en schaalbaar analyseren van data, zodat de informatie die daarmee ontstaat effectief kan worden ingezet voor (betere) besluitvorming. IBM Nederland heeft in 2018 met grote en kleine projecten bewezen de verschillende mogelijkheden van IoT innovatief te kunnen combineren. Het meest opvallende project was de samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, dat vergaand is gedigitaliseerd en waarvoor IBM een IoT-platform ontwikkelde op basis van IBM Watson. Door dat cloudplatform data afkomstig van tal van sensoren te laten verzamelen en verwerken, streeft Rotterdam de ambitie na om de 'smartest port' ter wereld te worden.

Nalta.com wil met een brede technologische kennis en een creatieve mindset partners en klanten optimaal laten profiteren van de 'vruchten van het Internet of Things', zoals het IT-bedrijf uit Almere het noemt. Op basis van Dell Boomi iPaaS ontwikkelde Nalta voor het Nederlandse zorgplatform digitalAngel een van de eerste open IoT-platformen ter wereld. Het platform koppelt en integreert slimme sensoren en zorghulpmiddelen, met als belangrijkste resultaat dat een zorgverlener direct wordt gewaarschuwd als er iets aan de hand is met een patiënt. Het platform, dat volledig modulair is samengesteld, verbetert de kwaliteit van de zorg en verlaagt tegelijk de kosten.

Signify, het vroegere Philips Lightning, heeft met behulp van IoT het innovatieve product Light-as-a-Service in de aanbieding. Daarnaast lanceerde de Eindhovense producent van lichtbronnen dit jaar het IoT-platform Interact, waarmee zakelijke eindklanten het volledige potentieel van 'connected lighting' voor het IoT kunnen benutten. Door lichtproducten te koppelen aan het internet worden ze slimmer, krijgen gebruikers meer flexibiliteit en comfort, en besparen ze op kosten. Volgens Signify heeft vooral de komst van LED-verlichting als nieuwe standaard de weg geopend voor de installatiebranche om met slimme verlichting, gekoppeld aan het internet, eindgebruikers een betere beleving aan te bieden, ook in het MKB.

Stem nu via www.dutchitawards.nl !

Terug naar nieuws overzicht