Wouter Hoeffnagel - 26 november 2018

Google treedt op tegen onofficiële Esta-diensten in zoekresultaten

Google gaat optreden tegen onofficiële websites die reizigers helpen gebruik te maken van het Electronic System for Travel Authorisation (Esta). Deze onofficiële websites brengen hiervoor in veel gevallen tarieven in rekening die maar liefst vijfmaal hoger liggen dan de tarieven van de Amerikaanse overheid.

Dit meldt Google aan BBC News. Esta werd in 2010 door de Verenigde Staten (VS) omarmd. Sinds de lancering zijn er klachten over onofficiële websites die reizigers tegen betaling hulp bieden bij het gebruik van dit systeem. Deze websites werden via betaalde zoekresultaten prominent getoond in de zoekresultaten op Esta-gerelateerde zoektermen. De onofficiële diensten zijn in de praktijk echter veel duurder dan de officiële dienstverlening van de Amerikaanse overheid. Zo kost een Esta aanvraag via de officiële weg 14 dollar, terwijl onofficiële diensten meer dan 80 dollar rekenen.

Google meldt nu te gaan optreden tegen de advertenties. Onofficiële websites worden nog steeds vertoond in de zoekresultaten, maar worden voortaan op veelvoorkomende zoektermen niet langer boven de officiële website getoond. Om dit proces te automatiseren wordt gebruik gemaakt van machine learning. Dit betekent in de praktijk dat de onofficiële diensten na verloop van tijd steeds nauwkeuriger uit de zoekresultaten zouden moeten worden geweerd.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!